Actrice Anne Rats over OORLOG: “Ook al hebben we in 2021 al 76 jaar geen oorlog meer gehad in Nederland, oorlog bestaat overal. En of je nu oorlogje speelt met je vrienden, een leger bouwt in een computerspel of de ‘echte’ oorlog ziet op het journaal: het lijkt ver weg, het lijkt niet over jou te gaan. Maar: wat als de oorlog nu opeens bij ons uitbreekt?”

In deze muzikale voorstelling neemt actrice Anne Rats je mee op een reis naar Egypte die zij samen met haar familie moet maken vanwege een aanval op Nederland. Hoe voelt het om zelf in de schoenen van de vluchteling te staan? Hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen? Als je de cultuur niet kent? Hoe verdraag je jaren in vluchtelingenkampen, zonder school of werkvergunning? Hoe vind je een nieuw thuis? OORLOG is een spannende voorstelling voor alle leeftijden vanaf 10 jaar over oorlog, vluchten en je ergens thuis voelen. Naar het stuk van Janne Teller.

De voorstelling is nu ook te boeken als klassenvoorstelling

De voorstelling zet je aan het denken. Het verhaal wordt heel spannend verteld, met alle bijbehorende emoties, maar ik ga ook wel denken ‘wat zou ik doen?’”

“Aangrijpend en sterk vertolkt.”

“Het thema en de omdraaing die er is. Vooroordelen wegnemen en leerlingen laten beseffen hoe goed wij het hebben hier. Hoe zou ons leven er uit zien als wij moesten vluchten naar een vreemd land? Wat zijn de gevolgen voor je (verdere) leven dan?”

“Het verhaal en de manier van presenteren raakte mij. Het zet je aan het denken en komt heel dichtbij. Draagt bij aan de bewustwording van de wereld om ons heen, de vooroordelen die we hebben.”

Video van een andere voorstelling

Algemene gegevens

Deze voorstelling speelde in seizoen 20-21 en is niet meer te boeken.

Credits
Concept en tekst: Anne Rats, Janne Teller
Regie: Koen Wouterse
Spel: Anne Rats
Fotografie: Greetje Mulder, Twan de Veer
Vormgeving en decor: Anouk van Mil
Marketing: Dieke van der Spek
Techniek: Rodney Breen
Met dank aan: Cok van Vuuren, Mary Gauthier, Robert Johnson