Nieuwe editie Buroblad

Lees alles over ‘out of the box’

Afgelopen maanden is er heel hard door ons team gewerkt aan de nieuwe editie van ‘buroblad’ magazine voor de achtergrond van theater en educatie. In deze nieuwe editie richten we ons weer tot iedereen die zich op werkzaam is binnen theater en educatie voor jongeren. ‘Out of the BOX’ hoopt de lezer te inspireren om vernieuwend te denken. Om zo beleidsmakers aan te zetten om theatermakers met een andere achtergrond meer kansen te bieden. Om programmeurs te verleiden vaker naar nieuw en jong talent te kijken en om docenten CKV de kracht en schoonheid te laten zien van de klassiekers. Kortom een magazine dat gelezen mag worden! 

Angst? De slechtste raadgever ooit!

“Er liggen vaak maar twee emoties ten grondslag aan de keuzes die we maken, namelijk angst of liefde”, betoogde een vriend van mij laatst vurig. Hij stond op een kruispunt in zijn leven en kon twee kanten op. “Voor veel mensen is het heel moeilijk om te kiezen voor liefde en dus laten zij zich leiden door angst.” Ook hij was hier lang mee in strijd geweest. Trots zei hij vanaf nu enkel zijn hart te willen volgen. “Het gezegde ‘angst is een hele slechte raadgever’ is natuurlijk niet voor niks ontstaan.”

Zou Columbus met zijn schepen de zee over varen wanneer hij zich liet leiden door zijn angsten? Wanneer hij naar mevrouw Columbus had geluisterd? Wanneer hij alle beren op de weg of haaien in de zee een stem gaf in zijn keuze om dit avontuur aan te gaan? Ik denk het niet. Ik vrees dat wanneer hij naar alle critici had geluisterd hij niet méér zou ontdekken dan een stukje losgelaten vuil aan zijn badrand.

Eerlijk gezegd is Columbus misschien niet het beste voorbeeld want ik weet helemaal niks van hem. Ik kan dus alleen maar gissen naar zijn werkelijke motivatie om toch zijn zeilen te hijsen en daardoor één van de grootste ontdekkingen in de geschiedenis der mensheid te doen. Misschien luisterde hij naar zijn liefde voor waardering, erkenning, avontuur, ontdekking of roem. Hij had in ieder geval een behoefte, een passie, een drive om buiten de gebaande paden te varen. Om verder te denken dan het gebruikelijke en uit zijn comfortzone te treden. Hij dacht ‘out of the box’, hij luisterde naar zijn hart en zijn hoofd vol met angsten kreeg een stuk minder gehoor.

Na Columbus -en natuurlijk ook vóór Columbus- zijn er tig mensen geweest die hun hart volgden en zo de mooiste, bijzonderste of spannendste ontdekkingen deden. Soms heel klein en wellicht niks betekenend bij de eerste aanblik of in de anekdote achteraf. Maar iemand heeft ooit als eerste pindakaas en jam op een boterham gesmeerd. Degene die deze ontdekking deed, deed dit vast niet vanuit een angst. Elk persoon die zijn hart volgt maakt zijn eigen ontdekkingsreis.

Wanneer ik me door angst had laten leiden zag mijn leven er nu heel anders uit. Als ik eerlijk ben heb ik mijn angsten volledig genegeerd wanneer het gaat om de liefde, mijn gezondheid en mijn werk. Tegen mijn angsten in ben ik een eigen bedrijf gestart en blijf ik het ene avontuur na het andere opzoeken omdat ik mij hard wil maken voor verandering en ontwikkeling. Ik wil verder kijken dan mijn neus lang is. Ik wil de beren op mijn weg ten dans vragen en ze zo mee laten werken aan het succes van mijn plannen. Angsten probeer ik juist te gebruiken om mijn plan, mijn ideeën en mijn keuzes te laten slagen in plaats van mij af te laten schrikken. Hoewel ze een slechte raadgever zijn kunnen de beren op de weg je wel attenderen op de uitdagingen en moeilijkheden die je zal moeten overwinnen.

Met het huidige nummer van ‘buroblad’ hoop ik de drive en passie over te brengen van de mensen die vanuit het hart hun werk vormgeven. Hopelijk kunnen we met deze verhalen ook anderen verleiden om de gebaande paden af en toe te vermijden. Af en toe een risico te nemen, niet te behoudend te leven en het hart te volgen. Je ontdekt nooit iets nieuws als je kiest voor het bekende uit angst voor het onbekende. Dan ontdek je niet meer dan dat stukje losgelaten vuil aan de badrand en zal je nooit jouw versie van die nieuwe wereld kunnen ontdekken. Dat zou pas echt zonde zijn!

Veel leesplezier en ik hoop dat het je mag inpireren!

Karin Bannink