Even voorstellen…

Welkom Theater Jaski!

Eind augustus viel onze brochure op de mat en daar zijn weer diverse nieuwe gezelschappen in te vinden! We stellen ze allemaal heel graag aan je voor. Deze maand: Theater Jaski!

Theater Jaski is het jeugdtheatergezelschap van regisseur/schrijver Kiki Jaski en muzikant/liedjesschrijver Jan Groenteman. Met hun eigen gezelschap Groenteman & vrouw maakten zij al voorstellingen voor volwassenen die de grote thema’s niet schuwen. Theater Jaski werkt nauw samen met Het Concertgebouw en voor de voorstelling ‘Mannetjes van de tijd’ ook nog eens met Percossa. Het gezelschap kenmerkt zich door bijzondere muzikale samenwerkingen tussen topmusici en acteurs, met pakkende nieuwe liedjes en verhalen vol fantasie waar kinderen en volwassenen zich in herkennen. Wij gingen in gesprek met Kiki over hun samenwerking met Percossa, de kijk op jeugdtheater en hun voorstelling. Ook vertelt Karin waarom Theater Jaski zo goed bij Buro Bannink past.

Als Groenteman & vrouw maken jullie voorstellingen voor volwassenen. Waarom zijn jullie in samenwerking met het Concertgebouw ook jeugdtheater gaan maken?
Jan en ik maakten los van elkaar al jeugdtheater op andere plekken. Dus de liefde was er al. De wens om dit samen te doen was er ook lang. Ik denk dat het komt doordat wij beiden een taal spreken die breed toegankelijk is. Dat merken we ook in onze “volwassen” voorstellingen. Ik deed al een aantal jaar regies in het Concertgebouw, maar meestal lag er al heel veel vast (schrijver/musici, etc). Toen ik op een gegeven moment carte blanche  kreeg, greep ik mijn kans. Dit project is me daarom heel dierbaar. Een match made in heaven samen met Percossa en Sofie Habets.

Wat is er zo leuk aan het maken van jeugdvoorstellingen? 
Het publiek! Eerlijker krijg je ze niet. Als je een zaal vol kinderen mee krijgt, is dat magisch. Bij een familievoorstelling kan ik genieten van volwassenen die weer kind worden of opa/oma die trots naar hun kleinkinderen kijken. Als maker ervaar ik meer vrijheid. Op één of andere manier gaan er meer luikjes in mijn hoofd open als ik voor jeugd mag maken. ‘Mannetjes van de tijd’  is een goed voorbeeld. Deze mannetjes bestaan niet echt. Die zitten in het hoofd van Sofie. Eigenlijk staan zij voor de fantasie van het kind en in dit geval zijn zij het hulpmiddel om met tijd om te gaan. We hebben ontzettende lol gehad deze mannetjes vorm te geven. Ook hierbij hebben we alle luikjes open gezet!

In jullie voorstelling ‘Mannetjes van de tijd’ gaan jullie een bijzondere samenwerking aan met Percossa. Hoe is deze samenwerking ontstaan?
Het Concertgebouw heeft natuurlijk topmusici in de kaartenbak zitten. Zij kwamen dan ook met de suggestie om eens met Percossa te praten. Dit eerste gesprek was meteen raak. Wat deze mannen zo bijzonder maakt, is dat ze naast topmusici óók spelers zijn. Ze hebben gevoel voor theater. Ze kunnen acteren, zingen, ze spelen meerdere instrumenten en krijgen zelfs nog muziek uit een prullenbak. Ze stonden in het maakproces overal voor open, ook voor die gekke vormgeving. Sofie en Percossa snapten direct wat Jan en ik wilden maken en dat is heerlijk werken. Percossa tourt over de hele wereld dus ik vind het fantastisch dat zij volmondig ja zeiden om deze voorstelling het land in te sturen.

Wat kunnen we verwachten van ‘Mannetjes van de tijd’?

Muzikaal vuurwerk op het toneel! Nieuwsgierig? Op maandag 20 januari 2020 spelen we de hele voorstelling op de presentatiedag van Buro Bannink in DE KOM in Nieuwegein. Zien we je daar?

Karin, wij zijn natuurlijk hartstikke blij met Theater Jaski, vertel, waarom passen zij zo goed in onze stal?
Ik was direct benieuwd toen Kiki van Theater Jaski mij benaderde om samen te gaan werken. Kiki heeft ooit lang geleden in een voorstelling van Witte Raaf gespeeld en vanuit daar heb ik haar en Jan altijd een beetje in de gaten gehouden. Ik zag de afgelopen tijd zulke leuke dingen voorbijkomen! Jan is een super goede componist en de muziek die hij maakt past erg bij mijn smaak. De afgelopen jaren werkte Kiki al veel samen met het Concertgebouw en onder hun paraplu mocht ze midden/grote zaal voorstellingen voor kinderen ontwikkelen. De laatste daarvan is ‘Mannetjes van de tijd’ en deze kan nu gaan touren. Wat dus te gek is! Theater Jaski neemt namelijk zoveel expertise en kwaliteit mee! Hun eigen kennis van jeugdtheater en muziek vormt de basis. Daarnaast werken ze met de heerlijke actrice Sofie Habets die je wellicht al kent via ‘De vrouwen van Wanten’ of ‘Lefkop’. Maar in deze voorstelling werken ze ook samen met de heren van Percossa die iedereen kent van de ‘Gebroeders Kist’ welke ze i.s.m. Oorkaan maakten. Het verhaal is leuk, de muziek is aanstekelijk, de hele zaal doet mee, de educatie is heel goed gefundeerd en de voorstelling is een feest voor zowel families als scholen.

Ik vind de zoektocht naar goed aanbod voor de midden en grote zalen altijd een uitdaging. Bij Buro Bannink willen we niet toegeven aan de vercommercialisering van jeugdtheater, dus hoewel de verkoop goed zal zijn, verkopen we geen musicals of Nijntje. We willen namelijk ook in die zalen echt kwaliteit bieden die aansluit bij onze visie. Dus oog voor de doelgroep, goede uitvoerenden die werken vanuit passie. De voorstelling moet de fantasie prikkelen en een mogelijkheid tot een gesprek met kinderen bieden. Maar in die zaal moet het ook voor de verkoop interessant zijn voor een groter publiek. Tijdens de voorstelling moet je de hele zaal meekrijgen en de hele familie aan kunnen spreken. Daarom denk ik in Theater Jaski een mooie nieuwe partner gevonden te hebben!

Ik heb heel veel zin in de voorstelling, onze samenwerking en in de gave dingen we nog meer kunnen doen!

Theater Jacki is het jeugdtheatergezelschap van regisseur en schrijver Kiki Jaski en muzikant en liedjesschrijver Jan Groenteman.

Nieuwsgierig naar Theater Jaski en hun voorstelling ‘Mannetjes van de tijd’? Op 20 januari 2020 spelen ze op de presentatiedag in DE KOM in Nieuwegein! Zien we je daar?