Dé voorstelling voor de kinderboekenweek van 2019

Nienke over ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde’

Heb jij al een voorstelling voor de Kinderboekenweek? Van 2 t/m 13 oktober 2019 is het weer tijd om kinderen te inspireren met verhalen en om de verbeelding van het kind te stimuleren. En welke voorstelling past er nou beter bij het thema ‘Vervoer’ dan ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde’! Koffie & Kaas is ook het aangewezen gezelschap als het gaat om het aanspreken van de verbeelding van het kind. En dat is niet uit het niets ontstaan…

Als kind hield ik ervan om fantasiewerelden te creëren met dingen die ik om me heen vond. Ik speelde veel buiten en gebruikte van alles om de meest indrukwekkende dingen mee te bouwen. Alles kon ontstaan, vanuit het niets en met ‘niets’. Nu groeien kinderen op in een wereld waarin een onophoudelijke stroom beelden via een keur aan schermen bij ze binnenkomt. Ze worden vaak als vanzelfsprekend op hun netvlies geprojecteerd. Hoe verhalen ontstaan en hoe tastbare, alledaagse  voorwerpen ook tot leven gewekt kunnen worden, is ze vaak onbekend.

Op het podium daarentegen, heb ik de mogelijkheid om kinderen mee te nemen in de totstandkoming van deze verhalen en kan ik de tijd soms even stil zetten. Het boek ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde’ van Joke van Leeuwen, inspireerde mij tot het maken van onze tweede jeugdvoorstelling en is rijk gevuld met fantasievolle beelden. Bijvoorbeeld een moeder die tekent op wc-papier en een vader die figuren snijdt in takken. Een verhaal over een eigengereid meisje dat leeft in een vrije maar veilige omgeving, waarin ze haar eigen weg zoekt.

Met Koffie & Kaas kies ik er voor om kinderen voorstellingen aan te reiken die nét iets meer vragen van het beeldend vermogen dan wellicht gangbaar is. Ik besef me dat dit een uitdaging is, want zijn onze verhalen niet nét iets te ingewikkeld voor ze? Ik denk van niet. Sterker nog, kinderen blijken er enorm van te genieten. Het resulteert in de mooiste gesprekken en ze verlaten na afloop van onze voorstellingen vaak vol verwondering de zaal. Juist deze ervaringen stimuleren mij om door te gaan met het maken van jeugdvoorstellingen à la Koffie en Kaas.

Buro Bannink bied ieder jaar diverse voorstellingen aan voor de kinderboekenweek in 2019 was Bobbel die in een bakfiets woont zeer geschikt bij het thema reis mee

Bij het thema ‘Reis mee’ denk ik meteen aan avontuur! Het is een uitnodiging om op pad te gaan.
Op pad met de fiets, trein, bus, het vliegtuig of natuurlijk de bakfiets. Net als Bobbel.