De zomer komt eraan!

Pfff

Wat een heerlijke zomer hebben we weer! Net als vorig jaar stijgen de temperaturen ver boven de 30 graden! Wel lekker voor iedereen met een vakantie in eigen land, maar op een kantoor zonder airco wordt dat weer de voetenbadjes tevoorschijn toveren. Vorig jaar in die warme periode ontstond bij tg Graasland het idee voor de voorstelling Pfff! Wij spraken Emiel de Jong over de voorstelling.

Pfff, het wordt steeds warmer… Het wordt weer zomer! En dat is ook precies waar jullie nieuwe voorstelling over gaat, toch? Vertel!

We vertellen het verhaal van het dorpje Middels, waar het steeds warmer wordt. Niet zozeer door de zomer, maar door klimaatverandering. Ook krijgen de dorpelingen te maken met de stijging van het water en aanspoelend plastic. Hun leefomgeving verandert, hoe gaan ze om met elkaar en de nieuwe situatie? De voorstelling Pfff zal een ernstig komische blik geven op de weer-ommekeer. Spraakmakend, maar woordeloos.

Hoe is het idee voor de voorstelling ontstaan?

De titel is uiteraard een knipoog naar onze eerste voorstelling Brrr, die over de kou ging. Zo belandde de titel al vroeg in ons ideeënboekje. De inhoud van de voorstelling Pfff ontstond pas later, op een zeer zomers warme dag van 32 graden. We hadden het over onze eigen ergernissen over zwerfafval en begrepen echt niet waar sommige mensen de stupide arrogantie vandaan halen om hun afval achteloos in de natuur weg te gooien. Dus uiteindelijk, na wat brainstormen, werd de inhoud van de voorstelling groter en zou meer dan alleen het zwerfafval behelzen, maar ook de klimaatverandering, de plastic soep en het stijgen van de zeespiegel. En als theatermakers vonden wij het grappig en uitdagend om een heel dorp met z’n tweeën te spelen.

Nu moeten wij die titel steeds over de telefoon uitspreken en proberen serieus te blijven… Hebben jullie deze naam gekozen om het impresariaat te plagen? 😉 

Eigenlijk hadden we de titel HDMDZOLDTIAZ bedacht, wat staat voor Het Dorpje Middels Dat Zich Om Laat Dopen Tot Inmiddels Aan Zee. Dus uiteindelijk vinden wij dat jullie niets te klagen hebben.

Waarom vinden jullie het zo belangrijk om de kinderen (6+) iets over dit onderwerp mee te geven? 

Hoe eerder de kinderen bewust worden dat ze kunnen bijdragen aan een schoner milieu, hoe beter. De bewustwording dat een schone en gezonde leefomgeving niet vanzelfsprekend is, is zeer belangrijk. Dat wij als theatermakers op onze eigen grappige, maar toch educatieve wijze een voorstelling hierover mogen maken, die hopelijk een goede discussie aanwakkert, vinden wij noodzakelijk en mooi. Want jong geleerd, is oud gedaan.

In de voorstelling wordt Middels omgedoopt tot Inmiddels Aan Zee en bestaan er geen winters meer. Wat zouden jullie doen als er geen winter meer bestaat? 

In principe hebben we weinig met de winter en de kou, dus in eerste instantie zullen we een klein sprongetje maken. Maar we zouden ons toch ook zorgen maken, want het feit dat wij vier seizoenen kennen, is natuurlijk ook echt prachtig. En een sneeuwballengevecht blijft altijd heerlijk om te doen.