De voorstelling laat zien wat een gedwongen vertrek kan betekenen voor een kind en ook voor mensen om het kind heen. Wat doet het met een kind als het er niet mag zijn? Hoe vind je je identiteit zonder de veiligheid van een eigen plek? Wat is je thuis? Wij overbruggen culturele verschillen, door in het verhaal van de ander te duiken.

RAAF laat zich inspireren door de betoverende roman ‘Ali en Nino’ van Kurban Said uit 1937. Deze roman vertelt over een liefdesgeschiedenis in Azerbeidzjan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit literaire meesterwerk uit de wereldliteratuur vertelt over de conflicten die ontstaan bij de samensmelting van culturen in een maatschappij waar van multiculturaliteit nog lang geen sprake was. Ali en Nino worden ook wel de Romeo en Julia van de oriënt genoemd.

Na deel één van dit tweeluik, de succesvolle voorstelling ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’, slaat RAAF opnieuw haar vleugels uit met een voorstelling over culturele diversiteit in Nederland aan de hand van een oud verhaal, een mythische schrijver en muziek uit verschillende culturen.

Eerder schreef Freek den Hartogh de muziek voor de met een Zilveren Krekel bekroonde voorstelling ‘Edward Scharenhand’ bij Theater Sonnevanck. Voor ‘Ali & Nino’ bestaat het muzikale concept uit de kracht van een duet. Elk instrument heeft zijn eigen karakter, elk muziekgenre zijn eigen kleur. Welke klank krijg je als twee instrumenten samen spelen die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen door hun verschillende achtergrond? Hoe klinkt een duet tussen Ali’s Arabische zangstem en Nino’s basgitaar? Of een duet tussen Nino’s trompet en de saz van Ali’s vader? De personages ontmoeten elkaar en worden een duo. Freek kiest in de muziek voor de helderheid van een duet om ook muzikaal het verhaal te vertellen. Hij haalt inspiratie uit de oosterse en westerse muziekgeschiedenis. De Ali en Nino van RAAF ontmoeten elkaar in de jazz, in hun eigen vrije muzikale taal.

‘Ali & Nino’ is een coproductie van RAAF en Stage-Z van Theater Zuidplein.

“Actueel, mooi thema, mooie muziek, aangrijpend verhaal.”

“Prachtige verbeeldingsvolle voorstelling met fantastische spelers. Mooi, sfeervol, poëtisch en af en toe verstild. Mooi en actueel onderwerp en daardoor ook wel aangrijpend.”

“Mooie regie, aansprekende muziek en innemende acteurs. Vakmanschap in alle facetten in een voorstelling.”

Ali & Nino is een muziektheater voorstelling over identiteit een jeugdtheater voorstelling van Witte Raaf

Scènefoto’s

scènebeeld Drums & Samples interactieve jongerentheater workshop

Algemene gegevens

Deze voorstelling kan niet meer geboekt worden.

Credits
Tekst & regie: Freek den Hartogh & Rosa Peters
Muziek: Freek den Hartogh
Spel: Amro Kasr (Theater Zuidplein) en Wendy Briggeman
Foto’s: Casper Koster
Beeld: Suus van den Akker