De voorstelling laat zien wat een gedwongen vertrek kan betekenen voor een kind en ook voor mensen om het kind heen. Wat doet het met een kind als het er niet mag zijn? Hoe vind je je identiteit zonder de veiligheid van een eigen plek? Wat is je thuis? Wij overbruggen culturele verschillen, door in het verhaal van de ander te duiken.

RAAF laat zich inspireren door de betoverende roman ‘Ali en Nino’ van Kurban Said uit 1937. Deze roman vertelt over een liefdesgeschiedenis in Azerbeidzjan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit literaire meesterwerk uit de wereldliteratuur vertelt over de conflicten die ontstaan bij de samensmelting van culturen in een maatschappij waar van multiculturaliteit nog lang geen sprake was. Ali en Nino worden ook wel de Romeo en Julia van de oriënt genoemd.

Na deel één van dit tweeluik, de succesvolle voorstelling ‘Romeo is op Julia en Layla op Majnun’, slaat RAAF opnieuw haar vleugels uit met een voorstelling over culturele diversiteit in Nederland aan de hand van een oud verhaal, een mythische schrijver en muziek uit verschillende culturen.

Eerder schreef Freek den Hartogh de muziek voor de met een Zilveren Krekel bekroonde voorstelling ‘Edward Scharenhand’ bij Theater Sonnevanck. Voor ‘Ali & Nino’ bestaat het muzikale concept uit de kracht van een duet. Elk instrument heeft zijn eigen karakter, elk muziekgenre zijn eigen kleur. Welke klank krijg je als twee instrumenten samen spelen die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen door hun verschillende achtergrond? Hoe klinkt een duet tussen Ali’s Arabische zangstem en Nino’s basgitaar? Of een duet tussen Nino’s trompet en de saz van Ali’s vader? De personages ontmoeten elkaar en worden een duo. Freek kiest in de muziek voor de helderheid van een duet om ook muzikaal het verhaal te vertellen. Hij haalt inspiratie uit de oosterse en westerse muziekgeschiedenis. De Ali en Nino van RAAF ontmoeten elkaar in de jazz, in hun eigen vrije muzikale taal.

‘Ali & Nino’ is een coproductie van RAAF en Stage-Z van Theater Zuidplein.

“Actueel, mooi thema, mooie muziek, aangrijpend verhaal.”

Renee van OosteromBibliotheek Rotterdam

“Prachtige verbeeldingsvolle voorstelling met fantastische spelers. Mooi, sfeervol, poëtisch en af en toe verstild. Mooi en actueel onderwerp en daardoor ook wel aangrijpend.”

Debby BosKunstgebouw

“Mooie regie, aansprekende muziek en innemende acteurs. Vakmanschap in alle facetten in een voorstelling.”

Nicole van Vessum artistiek directeur en programmeur van Theaterfestival de Parade
Ali & Nino is een muziektheater voorstelling over identiteit een jeugdtheater voorstelling van Witte Raaf

Maximum aantal bezoekers
Op school: 120
School in theater: 250
Vrije voorstelling: 400
Prijs één per dag twee per dag
Voorstelling: € 1000,- € 1800,-

Alle prijzen zijn exclusief reiskosten en 9% btw.
Het digitale pr pakket is gratis te downloaden via deze link. Drukwerk wordt verstuurd tegen betaling van 15 euro.

Prijzen gelden voor voorstellingen op dezelfde dag en locatie.

Educatie 
Cultuurbeleving: Deze voorstelling is met name een receptieve theaterervaring. Na deze cultuurbeleving wordt het reflecterend vermogen aangesproken wanneer je aan de slag te gaat met de lesbrief en aansluitende opdrachten. Deze is te vinden op onze downloadpagina.
Kerndoelen voorstelling: Deze voorstelling sluit aan bij de kerndoelen 55,56 & 34 van tule.slo.nl.
Kerndoelen Lesbrief: Lesbrief sluit aan bij de kerndoelen 34,54,55 van de tule.slo.nl
Aanvullende educatie: Het is altijd mogelijk de voorstelling aan te vullen met verdiepende workshop of lessenreeks.
Festivals: Deze voorstelling is geschikt voor festivals. Hij kan in de openlucht of zelfs op een grasveld spelen mits de ondergrond gelijk is. Er is een speciale technische lijst beschikbaar op de downloadpagina.
Planning
Aankomsttijd: 210 minuten
Opbouwtijd: 180 minuten
Afbreektijd: 60 minuten
Speelperiode: 1 sep t/m 28 nov 2021 & 7 feb t/m 1 apr 2022
Speeldagen: hele week
Credits
Tekst & regie: Freek den Hartogh & Rosa Peters
Muziek: Freek den Hartogh
Spel: Amro Kasr (Theater Zuidplein) en Wendy Briggeman
Foto’s: Casper Koster
Beeld: Suus van den Akker