Een interview met een bijzondere maker van theater voor de allerkleinsten

Nieuwsgierigheid, verwondering en samen ontdekken met Efrem Stein!

Efrem Stein maakt inspirerend theater speciaal voor dreumesen, peuters en kleuters. Dit jaar alweer 10 jaar! Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. Samen met het publiek vol verwondering naar de wereld kijken, op onderzoek gaan en dan aanwijzen wat daar bijzonder aan is. Zijn specialiteit ligt dan ook bij het contact maken. ‘Rokkerol’ is zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink, dus het is tijd om Efrem weer eens flink uit te horen! 

We spreken Efrem over zijn inspiratie, hoe hij te werk gaat, terugkerende thema’s en het effect van zijn voorstellingen hebben op kinderen en hun (groot) ouders. De voorstelling Rokkerol is te boeken voor seizoen 2024-2025, en staat 22 januari 2024 op de presentatiedag!

Ook schreef de Theaterkrant recent een hele mooie recensie over een andere voorstelling van Efrem: ‘Pakkepapier’! Lees hem hier!

“Efrem speelt al jaren veel voor baby’s, dreumesen en peuters. Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend en exact wat ik voor baby’s, dreumesen en peuters zocht! Efrem maakt kleine intieme voorstellingen, waarbij taal een minimale rol speelt en alles draait om interactie.”

Je hebt een bijzondere klik met de allerjongste theaterbezoekers. In ‘Pakkepapier’ weet je de humor van een kind van 1 jaar precies te vangen, wat werkelijk super knap is. Hoe doe je dat?

Het begint met aansluiting vinden met de kinderen. Ik beweeg mij graag in de belevingswereld van de allerjongsten. Een wereld van verbeelding, logica en creativiteit. Alles met verwondering en nieuwsgierigheid bekijken en dat op speelse wijze delen met mijn publiek. Vooral bij dreumesen en peuters is dat ontzettend leuk. Zo’n geweldige doelgroep! ‘Rokkerol’ is speciaal voor hun.”

Dat sluit mooi aan bij de nieuwe trend onder theaterbezoekers. We zien dit jaar heel sterk een toenemende vraag naar voorstellingen voor de allerkleinsten.

Een blijvende trend wat mij betreft. Ik verwacht dat er meer ruimte in het programma aanbod komt van theaters voor deze enthousiaste theaterbezoekers. Je kan niet jong genoeg in aanraking komen met theater. Ouders komen dan ook graag om samen met hun (klein)kind van theater te genieten.”

Hoe reageren ouders op je voorstellingen?

“Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van.”

Je voorstellingen zijn heel interactief. Je hebt daar een heel eigen bijzondere manier in.

“Ik vertrouw sterk op de verbeeldingskracht. Ik geef de kinderen steeds een beetje informatie. Stap voor stap. Ik zeg het niet, ik beeld het uit. Soms ga ik pas verder met spelen totdat de kinderen vertellen wat ik moet doen. Hierdoor stimuleer ik de fantasie. Wat er dan gebeurt, is dat het bij de kinderen aan gaat. Ze raken nieuwsgierig, voelen zich betrokken, verantwoordelijk en dan komt de interactie, het echte contact. Samen.”

Het klinkt alsof je de kinderen een beetje uitdaagt!

“Dat klopt. Vanuit een veilige basis en met veel humor daag ik de kinderen uit. Op het creatieve en op het sociaal-emotionele vlak gebeurt er veel met ze. De kinderen reageren in beweging en met spel. Omdat ik weinig woorden gebruik geven de kinderen woorden, taal, aan dat wat ze zien. Mijn voorstellingen zijn daarom ook geschikt voor kinderen die de Nederlandse taal niet zo vaardig zijn.

Op een ontspannen manier bezig zijn met taalontwikkeling terwijl je geniet van theater!

Na elke voorstelling nodig ik de kinderen uit om bij mij te komen spelen op het podium. Dat wat ze gezien en ervaren hebben tijdens de voorstelling, kunnen ze dan helemaal los gooien in spel. De voorstelling plus het spelen na afloop zie ik als één grote theaterbeleving.'”

Als het zo interactief is, gebeurt er dan weleens iets onverwachts in een voorstelling? Nemen de kinderen het over?

Kinderen die het podium op komen rennen? Ja dat gebeurt. Doordat ik veel ervaring heb met improvisatie zet ik dat in. Er is ruimte voor samenspel. Dat is het leuke aan spelen voor jonge kinderen. Het levert unieke en onverwachte momenten op. Kleine pareltjes, waar de volwassenen uit het publiek dan weer bij wegsmelten. In Pakkepapier is er een moment dat ik mij verstop achter een groot stuk inpakpapier. Een kindje kwam naar me toe lopen en toen stonden we allebei verstopt achter het inpakpapier. Had ik opeens een medespeler. Dat is heel leuk.”

Waar kwam de inspiratie voor je nieuwe voorstelling ‘Rokkerol’ vandaan?

“Ik wilde al langer iets met een bal doen. In elke voorstelling werk ik met een voorwerp. Ik sta maar alleen op het podium, dus een relatie aan gaan met een rol inpakpapier in ‘Pakkepapier’ een rood touw in ‘Wirrewar’ en in ‘Rokkerol’ een grote bal, geeft veel mogelijkheden in spel. Mijn grootste inspiratie kwam van mijn zwangere schoonzus Marta. Haar ronde buik, haar huisje voor een nieuw leven. Rokkerol gaat over geborgenheid, over adem en over leven.”

En ook over rock ‘n roll?

“Rock ‘n roll is leven. En een bal rolt. Zo’n grote bal wil je vasthouden maar ook laten stuiteren. Een tegenstelling geeft een extra laag in het verhaal. Zoals in ‘Discodip’ er de dip is én disco.”

Van disco naar rock ‘n roll, in elke voorstelling een andere muziekstijl, een nieuwe lijn in je werk?

“Wie weet. ‘Discodip’ leeft op disco. Het nummer ‘Discodip’ heb ik gemaakt met Maarten Nauw. Het is een pakkend nummer en ik krijg vaak berichtjes van ouders waar ze toch het nummer kunnen vinden omdat hun kind het blijft zingen. Nou, ik heb goed nieuws, trom geroffel… Discodip staat vanaf 1 november op Spotify. Hier ben ik heel trots op.

In ‘Rokkerol’ gebruik ik ook wel andere muziekstijlen. De muziek wordt gemaakt door muzikant Jan D’Haene. Piano en trompet, heel passend. Een trompet kan zowel rustgevende klanken geven als eigenwijze klanken uitslaan. Dat noem ik nou rock ‘n roll.”

Zijn er terugkerende thema’s in je voorstellingen?

“Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken.

In ‘Wirrewar’ leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. ‘Niet opgeven Meneertje’ roepen ze.

In ‘Discodip’ houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip en discomuziek vrolijkt hem weer op.

Ik heb ook een vraag aan jou.”

Je hebt een vraag aan mij?

Ja en aan de lezer van dit interview. Wat doe jij als je sip bent? Hoe wordt jij weer vrolijk?

Laat het Efrem weten via Instagram of Facebook! Meer over Efrem Stein en zijn speellijst lees je hier!

De `d-` staat voor dans, dynamisch en divers. Ook heeft de d- een gedachte streep in het logo. Die D refereert naar `Denk`, de achternaam van choreograaf en artistiek leider van dansgezelschap Plan D-: Andreas Denk. Maatschappelijke thema`s en de missie van om kinderen zelfredzaam te maken staan in zijn gezelschap centraal. @plan_d.andreasdenk wil kinderen en jongeren een duwtje geven om te spelen en de dingen van het leven ook op een andere manier te bekijken, ondersteboven. 🤸#denk #dans #dynamisch #divers #spelen #ondersteboven #zelfredzaamheid ...

1 0

"De noodzaak van Barry om een nieuw perspectief te brengen naar kinderen is aanstekelijk. Hij heeft zijn sporen als speler al verdient en zijn kindse enthousiasme om nu aan de slag te gaan als maker belooft veel goeds! Zijn fysieke energetische speelstijl heeft vaak een dansante sfeer waarbij je bijna zou vergeten hoe goed de dialogen en teksten geschreven zijn. In 40 rovers gaat hij werken met twee jonge performers die eigenheid naar de vloer mogen brengen. Ik ben heel nieuwsgierig naar 40 rovers het totaal van een bekend sprookje, in maatschappelijk context, met persoonlijke invalshoek, vanuit de vorm van een Griot onze kinderen gaat geven. Dat het vernieuwend en inspirerend is dat wat ik zeker!" - Aldus Karin 😀Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie over deze veelbelovende productie van TG Griot i.s.m. @onderhetburo! #wereldvertellers #tggriot #40rovers #onderhetburo #alibaba #hervertelling ...

2 0

"Wildpark streeft ernaar om over tien jaar een onmisbare speler in het theaterlandschap te zijn. We blijven vernieuwen en inspireren met gedurfde, grensverleggende voorstellingen," aldus Lenneke Maas. Met een visie voor de toekomst en een passie voor theater, is @wildparkzone vastbesloten om een blijvende impact te maken. Lees het hele interview met Lenneke, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+) op onze website. Sluit je aan bij onze artistieke reis en ontdek samen de toekomst van theater! 🎉 #ToekomstVanTheater #Wildpark2024 #TheaterInnovatie ...

3 0

Een muzikale ode aan de fantasie, voor iedereen vanaf vier jaar die zich weleens anders voelt. Ayla en Willemijn vormen een nieuw duo en maakten samen met Onder het Buro de voorstelling `Rare Snuitert`. 🐽Het duo streeft ernaar hun onbezonnen kinderlijke kant niet te verliezen en dit zie je terug in hun werk! Bekijk de trailer en kijk voor meer informatie op onze website! #raresnuitert #onderhetburo #jezelfzijn #jeugdtheater #musical ...

2 0

Mark van Vliet blaast met zijn unieke komische en fysieke stijl beroemde composities nieuw leven in. Verpakt in nieuwe herkenbare verhalen met kleurrijke en hilarische personages maakt hij kinderen en volwassenen enthousiast voor klassieke muziek en opera. Aankomend seizoen speelt hij twee nieuwe solovoorstellingen! Twee kleutervoorstellingen met als uitgangspunt klassieke muziek, maar toch beiden met een hele andere signatuur. #nieuwevoorstellingen #pluizenaar #peterzonderwolf #jeugdtheater #klassiekvoorkids ...

8 0

"Hij moet zijn eigen fouten maken." Gesneden Koek over de eigenwijze avonturen van Pinokkio! @gesneden.koek herschreef het eeuwen oude sprookje en in het kader van het Kinderboekenweekthema `lekker eigenwijs` vroegen wij hen: Is Pinokkio een eigenwijs karakter? David vertelt: "Pinokkio is in het begin van het verhaal enorm eigenwijs. Hij luistert niet naar zijn vader en komt daardoor in de problemen. Maar hij leert er wel van en komt erachter dat alleen maar voor jezelf kiezen ook niet de weg voor hem is. Als hij niet zo eigenwijs had geweest had hij dat ook nooit geweten denk ik. Hij moet zijn eigen fouten maken. Door een mix van eigenwijs te zijn en naar de raad van zijn vader te luisteren, wordt hij zichzelf in het verhaal." 😄#kinderboekenweek #lekkereigenwijs #foutenmaken #jeugdtheater #pinokkio ...

3 0

"Bij Wildpark staat de persoonlijkheid en eigenheid van onze spelers centraal. We geloven in nauwe samenwerking, waarbij spelers de vrijheid krijgen om hun unieke talenten te tonen," benadrukt Lenneke Maas. Maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` (15+). Door samen te werken met getalenteerde artiesten, creëert @wildparkzone voorstellingen die raken, inspireren en uitdagen. Ervaar het samenspel van creativiteit en authenticiteit! 🤝 #Samenwerking #Talentontwikkeling #TheaterMetImpact ...

8 0

Maak kennis met Ali!🧏 Ali speelt de rol van verslaggever in de voorstelling `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk. Ali is doof en vertelt in deze video over zijn rol als verslaggever en het maken van propaganda voor zijn werkgever, de machtige tsaar. Zwerfhonden is helemaal toegankelijk gemaakt voor dove en blinde mensen. Dove mensen zullen de gebarentaal van Ali op het podium dan ook perfect kunnen volgen! #propaganda #gebarentaal #toeghankelijktheater ...

1 0

Whoohoo!! Meerjarensubsidie ✨ Gefeliciteerd Jansen & de Boer, Oortwolk, Plan D- en Wildpark!
Een mijlpaal voor theatermakers, ook in het jeugdtheater. Na keihard werken, eindeloos plannen aanscherpen en nachten doorhalen met schrijven is het eindelijk zo ver: meerjarige subsidie! Dit betekent dat je niet voor slechts één project fondsen ontvangt, maar voor een reeks aan projecten over meerdere jaren waarmee je jouw ontwikkeling als maker doorzet. Dat geeft ook meer ruimte om tussen de projecten door te blijven ontwikkelen. Vier (!) van onze gezelschappen hebben het voor elkaar gebokst en krijgen voor de periode `25-`28 structurele projectsubsidie van het FPK. Wij zijn mega trots en blij en kijken uit naar alle prachtige plannen die door deze subsidies gerealiseerd kunnen worden!

#toekomst #feest #trots #meerjarensubsidie #fpk
...

26 1

☕Wat is het heerlijk om onder het genot van een bakkie koffie bij te praten met onze gezelschappen. Over jeudgtheater, ontwikkeling en natuurlijk gewoon het leven! Lotte @tgkoekenui kwam vorige week langs en wat zijn we trots om haar te mogen ondersteunen in haar creatieve reis. #bakkiebijbannink #fijnesamenwerking #ontwikkeling #trotsoponzemakers ...

24 1

Ze hebben een voorliefde voor absurde teksten, fysieke carpriolen, muzikale uitspattingen en vindingrijke decors: fantasie is de motor en humor is de brandstof. Ze maken graag theater dat een beetje buiten de lijntjes kleurt en af en toe ook de zaal in buitelt. En met hun ervaring in het onderwijs weten ze precies wat er speelt bij hun jonge publiek en dragen ze met hart en ziel bij aan een beter cultuurlandschap. We spraken David Meijer van @de_hermannen over hun nieuwste voorstelling: `Herman, we have een probleem`. Hij vertelt over hun inspiratie, motivaties en veel meer! Lees het in ons interview op de website #interview #inspiratie #jeugdtheater #buitendelijntjes ...

3 0

"Onze paden kruisten tijdens onze studie Muziektheater aan Codarts Rotterdam, waar we ontdekten dat we niet alleen een passie deelden voor musical, maar ook voor activisme, met name rond de klimaatcrisis." Aldus de Amazones. Dit was het begin van muziektheatercollectief de Amazones. 🎶

Hun vernieuwende klimaatmusical `WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! (14+)` was gemaakt voor volwassenen, maar spelen ze nu ook voor jongeren! 🎤 Waarom deze keuze? Je leest het in ons interview!

Duik met ons mee in hun creatieve proces, hun groene aanpak en hun missie om bewustzijn te kweken over dit dringende thema! 🌍 #DeAmazones #Muziektheater #MaatschappelijkeBetrokkenheid
...

4 0

Kunst en cultuur op school is niet alleen leuk, maar vooral ook heel erg nodig voor de ontwikkeling van een kind! 🎭Met onze dagprojecten maken alle klassen in één dag een eigen theater- of dansvoorstelling. 🌟 Een unieke ervaring waarbij samenwerking en creativiteit centraal staan! Meer weten? Check onze website! #dagprojecten #CreativiteitOpSchool #SamenOpHetPodium ...

6 0

Wildpark presenteert `Ik heb ik heb wat jij niet hebt`, een voorstelling voor jongeren vanaf 10 jaar over het belang van geld en bezit. Voor deze voorstelling ging Lenneke Maas in gesprek met vijf jongeren die, hoewel uit totaal verschillende milieus, allemaal in de een schuldsaneringstraject zitten. Samen onderzoeken ze de pijn van iets niet hebben, wat je wel zou moeten hebben. In ons interview met Lenneke gaan we dieper in op de inspiratie van deze voorstelling en haar artistieke visie. Lees het op onze website! #wildpark #jongerentheater #geld #bezit ...

12 0

@de_hermannen vanuit Stadstheater de Bond, met een belangrijke boodschap! Hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` past namelijk perfect bij het kinderboekenweekthema van 2024: Lekker eigenwijs. David en Jantijn leggen ons dan ook graag persoonlijk uit waarom! Dus, trek je stoute schoenen aan en boek `Herman, we have een probleem` voor de Kinderboekenweek. Er zijn nog een paar gaatjes vrij! 🧑‍🚀🚀 #lekkereigenwijs #kinderboekenweek #stouteschoenen ...

2 0

Kunnen de kinderen hun vooroordelen loslaten en deze Wolf zien voor wie hij is? Mark van Vliet brengt Prokofiev`s melodieën tot leven in `Peter zonder wolf`.
In ons interview met Mark vertelt hij over zijn inspiraties, de ontwikkeling van zijn voorstellingen en hoe hij met zijn passie voor klassieke muziek de verbeelding van kinderen weet te prikkelen. Van zijn jeugd in een muzikale familie tot zijn nieuwste productie vol avontuur en hilarische typetjes! Lees het op onze website! #peterzonderwolf #jeugdtheater #prokofiev #klassiekemuziek
...

5 0

Ontmoeting tussen realiteit en verbeelding 🎭 Duik in het avontuur van `De monteur en het meisje`, een voorstelling van @wildparkzone waarin een eenvoudige Peugeot 205 de ster van het decor is🚗 Deze zomer voor het laatst te boeken! #Wildpark #LukaKooijmans #DeMonteurEnHetMeisje ...

6 0

"Onze vaste componist, Wiebe Gotink, bracht het verhaal van Toon Tellegen`s `De hond die de tsaar in zijn been beet` ter sprake. Hij had het verhaal voorgelezen op de school van zijn kinderen, waarbij de kinderen aan zijn lippen hingen. Het idee liet hem niet los en hij wilde er een dansopera van maken, waarvoor hij mij vroeg om samen te werken. Ik was geïntrigeerd door de thematiek van macht en hoe kinderen hiermee omgaan in hun dagelijks leven." Deelt Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk in ons interview met hem over `Zwerfhonden`. Lees het interview op onze website en kom meer te weten over de inspiratie en ontwikkeling van deze spannende en indrukwekkende voorstelling! #thematiek #macht #dansopera #jongerendans ...

5 0

Waarom het is het nou juist zo leuk om voor het voortgezet onderwijs te spelen? Vroegen wij aan @smartphoneorchestra: "Omdat de show echt over hun belevingswereld gaat, of althans een groot deel daarvan. Aangezien de meeste VO`ers aardig wat uurtjes op Social Media zitten, haha. Daarnaast kunnen we de eerlijkheid en de directheid van die leeftijdsgroep erg waarderen, het is daarom ook nooit een saaie show. Het is iedere keer weer net iets anders omdat het echt gaat over de deelnemers en niet over ons. We vertellen dus eigenlijk samen het verhaal met de leerlingen, we gaan samen de ervaring aan!" 😀 #socialsortingexperience #jongerentheater #socialmedia ...

6 0

☕Yes, we mogen weer koffie leuten op kantoor. @efremstein was op visite en hij had lekkers bij! Daarvan worden wij natuurlijk heeel erg blij. Kletsen over het afgelopen jaar én nieuwe plannen! #bakkiebijbannink #efremstein #fijnemakers #samenwerken ...

15 3