Mooie samenwerking gaat van start met Westland Theater de Naald

Serie nieuwe jeugdtheatermaker

“Wat nieuwe talenten nodig hebben, is vlieguren maken.” Een statement gemaakt door kenners uit de culturele sector. Maar hoe vind je publiek voor een (nog) onbekende, maar talentvolle naam, met steeds minder financiële ruimte om risico te nemen? Tijd om daar wat aan te doen!

Nieuwe, talentvolle jeugdtheatermakers verdienen het om zich voor te kunnen stellen aan het publiek. Hen aan zich te binden, en die belangrijke vlieguren te maken. Waar programmeurs steeds vaker geneigd zijn om bekende namen, bekende verhalen en gevestigde theatermakers te boeken, met de garantie dat de zalen vol zitten, worden de pareltjes steeds vaker vergeten. En dat is een cirkel die we graag willen, en ook moéten doorbreken. Gelukkig dringt dit besef bij steeds meer theaters door en werken we aan een actief beleid om ons samen in te zetten voor nieuwe talenten!

Wilma van der Linden, verantwoordelijk voor de programmering van het familietheater van WestlandTheater De Naald, wil zich graag inzetten voor die pareltjes. Want hoe treurig ook; de mooiste voorstellingen, trekken veelal helaas maar weinig publiek. Met succes heeft De Naald voor het reguliere theateraanbod het Rabo Talenten Concours ontwikkeld. De Naald gaat samen met het publiek op zoek naar nieuw talent, waarbij het publiek enthousiast deelneemt aan deze belangrijke zoektocht. Inmiddels wordt er door het publiek blind op vertrouwd dat een voorstelling in het Rabo Talenten Concours de moeite waard is. De serie wordt dan ook zeer goed, en boven verwachting, bezocht.

Hoe fantastisch zou het zijn als dit idee ook doorgetrokken kan worden in het familietheater? Wilma wist directeur en programmeur van De Naald Nico Baars enthousiast te maken. “Ook op het gebied van jeugdtheater willen we naast de grote, commerciële producties in onze grote zaal, op de lange termijn gaan bouwen met veelbelovende nieuwe jeugdtheatermakers die kleine, inhoudelijk interessantere producties maken. Samen met Buro Bannink gaan we daar komend seizoen mee van start, met enkele voorstellingen op zondagochtend om 10.00 uur. Nu nog met een beperkte serie, waarvan we hopen dat we hem de komende jaren steeds wat verder kunnen uitbouwen. Met Buro Bannink kunnen we ons enthousiasme bundelen en vanwege de visie op de langere termijn en het structurele karakter ervan, wil Bannink dit samen graag realiseren.”

We starten dus een speciale serie, waaraan het publiek herkent dat dit nieuwe talenten zijn die het verdienen gezien te worden. Een kans moeten krijgen. Omdat dit écht goed is. Door een langlopende samenwerking aan te gaan met makers krijgen zij de gelegenheid te groeien en zich te ontwikkelen. Ook geven we samen met De Naald het publiek de kans om deze nieuwe makers te leren kennen en met hun mee te groeien in de toekomst. Theatergroep Fien, TG Locals en TG Graasland zullen de aankomende jaren dus nog volop te zien zijn in De Naald en dat vinden wij natuurlijk echt te gek! Dat maar meer theaters dit waanzinnige initiatief zullen volgen.

Dus wie gaat er mee vlieguren maken?

Hoeveel zou de wereld wegen? van Theatergroep Fien

Tg-locals-portret-jeugdtheater

TG-Graasland-logo-jeugdtheater