Mooie recensies want

Kenners Kwamen Kijken!

Wat is het leuke van het nieuwe seizoen? Juist, de start van alle voorstellingen! De premières waar iedereen ontzettend hard naartoe werkte! De eerste keer die zaal, dat publiek en het applaus.

De afgelopen tijd gingen er weer tal van mooie voorstellingen in première. En in de aankomende periode zijn er nog meer makers aan de beurt. Dan worden natuurlijk de recensenten uitgenodigd en gevraagd om er wat van te vinden. En ze vonden wat! Benieuwd wat ze vonden van Mooi voor schut, Pakkepapier, Zwerfhonden, Het zand van gisteren en Pinokkio? Lees vooral meer over de voorstellingen door de ogen van de criticus van de Theaterkrant!

“Rode draad in Pinokkio is de zoektocht naar wat ‘deugen’ betekent. Wanneer ben je goed? En wanneer maak je de juiste keuzes? De boodschap lijkt vooral te zijn dat een beetje ondeugend zijn, zeker deugt.”

“Ook de voorstelling van Gesneden Koek is niet alleen voor kinderen een feestje en zit vol satirische elementen die ook bij volwassenen zullen aanspreken. Het vieze mannetje dat Pinokkio verkoopt aan de inhalige poppenspeler is bijvoorbeeld onmiskenbaar geïnspireerd op het typetje van Van Kooten en De Bie.”

“Theatrale multitalenten Noralie Jansen en Willeke de Boer schreven en ontwikkelden rondom dit compacte verhaal een kleurrijke omlijsting met lucht, afwisseling en humor.”

“De makers hebben in Zwerfhonden een context gecreëerd die je bewust maakt van wat dat eigenlijk betekent: om een voorstelling al dan niet te kunnen verstaan, al dan niet te kunnen begrijpen, al dan niet te kunnen beleven. Misschien is dat wel de belangrijkste verdienste van deze inclusieve voorstelling van plan-D.”

“Wannes staat verscholen achter hoge planten. Bang en schuchter als hij is, verstopt hij zich voor het publiek. ‘Jij eerst’, gebaart ‘ie naar Lonne. Hij stimuleert haar een dansje te maken. Als zij opgaat, hoeft hij niet, is hij veilig. Lonne neemt haar dansschoentjes mee, maar zet geen stap.”

“Wat doe je als je een angsthaas bent en dat kost wat kost wilt verbergen? Dan ga je bluffen en opscheppen, leid je anderen om de tuin met mooipraterij en raak je verstrikt in smoesjes. Die menselijke eigenschap vergroot Theater Oortwolk uit in Mooi voor schut, een grappige en innemende jeugdvoorstelling over twee kwetsbare bangeriken. De voorstelling gaat ook over hoop: want als je gelooft in jezelf, als je over angsten heenstapt, dan is the sky the limit.”

Efrem Stein

PAKKEPAPIER 1+

Theaterkrant: Vrolijk genieten met rollen pakkepapier

“In Pakkepapier van jeugdtheatermaker Efrem Stein draait alles om veel inpakpapier en een cadeautje. Wat zit er in het cadeautje? Voor het open gaat, moet hij eerst het podium nog versieren, want dat was hij vergeten.”

“De kinderen genieten. Stein betrekt het jonge publiek van begin tot eind bij de voorstelling. Aan het begin scant hij de banken met zijn verrekijker (een rol inpakpapier) en zwaait hij naar verschillende kinderen in zijn vizier. Om duidelijk te maken dat hij ze ook echt gezien heeft, laat hij de rol even zakken en kijkt hij het kind met beide ogen aan. Wanneer hij zogenaamd hulp nodig heeft met het ophangen van zijn inpakpapier aan de stang, ondanks dat hij er toch echt wel zelf bij kan, nodigt hij een kind uit op het podium. Zelfs wanneer een kind het podium opklimt op een moment dat het niet de bedoeling is, weet Stein het vlekkeloos in de voorstelling te integreren..”

Plan D-

ZWERFHONDEN 8+

“Voordat je naar binnengaat in de voorstelling Zwerfhonden word je uitgenodigd om een Zwerfroute te ervaren. Op sokken of blote voeten bewandel je een pad met verschillende oppervlakten: schuursponsjes, metrotegeltjes, bosjes stro. Je kunt je neus aan het werk zetten boven allerlei pannen met geuren.”

“Het prikkelen van zoveel mogelijk zintuigen gaat door in de voorstelling. Zo worden de kijkers van achteruit de zaal toegedekt met een doek, dat over hun hoofden naar het toneel wordt getrokken. Eenmaal op het podium geland wordt dat doek met een blazende ventilator omgetoverd in een sneeuwstorm: ook de fantasie is in de wereld van theatermaker Andreas Denk een zintuig – een zintuig dat niet genoeg geprikkeld kan worden.”

Jansen & de Boer

HET ZAND VAN GISTEREN 6+

“‘Hoi!’, roept een koning vanaf de kasteelmuur naar de roodharige man beneden. ‘Hallo!’, roept deze en ze kijken elkaar aan. ‘Je komt zeker voor de…’, stamelt de koning. ‘Ja, ik kom voor de…’, antwoordt de man langzaam. Ze kijken elkaar aan. Hun armen strekken zich, bijna raken ze elkaars gezicht aan. ‘Voor de…’”

“Een simpel decor, sfeervol lichtontwerp, dromerige muziek en een bescheiden hoeveelheid attributen scheppen daarnaast een nieuwe wereld met een vleugje magie: pratende vergeetachtige vissen, eigenwijze meeuwen met komisch commentaar en natuurlijk die grote liefde op het eerste gezicht houden het drama luchtig.”

“Door de poëtische invulling van de grotere thema’s die dit verhaal aansnijdt, geeft deze kindervoorstelling ook volwassen publiek stof tot nadenken. Wat een betoverend kleinood leveren die twee alleskunners Jansen & De Boer hiermee af.”

Gesneden Koek

PINOKKIO 6+

“Wanneer je het uiterst charmante maar kleine theaterzaaltje op de eerste verdieping van Kantine Walhalla in Rotterdam binnenloopt, is het moeilijk voor te stellen dat op dit ondiepe toneel – voor een groot deel in beslag genomen door drie eenvoudige kamerschermen – de komende vijftig minuten een wervelstorm aan werelden voorbij zal komen.”

“Er zal nog veel gelachen worden deze avond. Wie Carlo Collodi’s boek De avonturen van Pinokkio uit 1883 kent, weet dat dit absurdistische verhaal niet eenvoudig is om na te vertellen. Zodra de houten pop tot leven komt, begint een lange reis vol gevaren, tot in de buik van een haai. De twee acteurs veranderen razendsnel van het ene in het andere karakter. Na een intrigerend moment met in het donker knipperende lampen en stroboscopische effecten, komt Huisman vanachter een kamerscherm op als blauwe fee, met zonneklep en een vliegenmepper als toverstaf.”

“Ook de voorstelling van Gesneden Koek is niet alleen voor kinderen een feestje en zit vol satirische elementen die ook bij volwassenen zullen aanspreken. Het vieze mannetje dat Pinokkio verkoopt aan de inhalige poppenspeler is bijvoorbeeld onmiskenbaar geïnspireerd op het typetje van Van Kooten en De Bie.”

Vandaag hadden wij de tweeling Wieke en Jeltje in de studio voor de opname van het nieuwe promofilmpje van De Verwende Prinses! Benieuwd wat Jeltje en Wieke te vertellen hadden over verwend zijn? Houd onze pagina dan in de gaten! 🎥

———————————————————————————————————-
#theaterpopidou #popidou #theater #poppentheater #poppen #kindervoorstelling #poppenspelers #poppenspel #deverwendeprinses #bannink #burobannink #promofilm #tweeling
...

15 0

Heb je hem gezien op de presentatiedag? Jasper Smit speelde zijn voorstelling: `Laat me met rust!`, naar zijn nieuwe gelijknamige album. @jasperzelf boort met deze voorstelling een nieuwe doelgroep aan en dat zijn niet de makkelijkste… namelijk tienplussers! Utrechtse schoolkinderen waren de inspiratie voor een nieuw album vol met kleinkunstliedjes afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. 🎹 #kleinkunst #laatmemetrust #tienplussersoplosseschroeven #presentatiedag ...

7 0

Dit jaar ontpopt het podium zich tot een wereld vol eigenwijze avonturen. Wij staan dan ook te trappelen om de spotlights te richten op de leukste voorstellingen in het kader van de Kinderboekenweek 2024! Met het thema "Lekker Eigenwijs" zullen scholen, buurtcentra, bibliotheken en theaters door heel het land worden omgebouwd tot speeltuin waarin de verbeelding van jonge geesten vrij spel krijgt. Bekijk het hele Kinderboekenweek aanbod op onze website! 🦋 #linkinbio #kinderboekenweek #lekkereigenwijs #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Geborgenheid, adem en leven 🙏 Wij vroegen @efremstein waar de de inspiratie voor zijn nieuwe voorstelling `Rokkerol` vandaan kwam! "Ik wilde al langer iets met een bal doen. In elke voorstelling werk ik met een voorwerp. Ik sta alleen op het podium, dus een relatie aan gaan met een rol inpakpapier in `Pakkepapier` een rood touw in `Wirrewar` en in `Rokkerol` een grote bal, geeft veel mogelijkheden in spel. Mijn grootste inspiratie kwam van mijn zwangere schoonzus Marta. Haar ronde buik, haar huisje voor een nieuw leven. Rokkerol gaat over geborgenheid, over adem en over leven." 🌱Lees de rest van het interview met Efrem op onze website! #jeugdtheater #inspiratie #leven #interview ...

13 1

Herman, we have een probleem, want…Het gloednieuwe ruimtedecor van @dehermannen is gestolen! 😯
Na maanden hard repeteren en keihard werken van decorbouwster Erica Segveld hebben de Hermannen hun nieuwe voorstelling `Herman, we have een probleem` maar één keer kunnen spelen! Vlak na de presentatiedag verdween de nieuwe aanhanger met daarin het gloednieuwe decor spoorloos! De verf van het decor was bij wijze van spreken nog nat. En de verzekering kon helaas niets voor ze doen.. Maar, er is hoop voor de Hermannen! Ze zijn een crowdfunding gestart via @voordekunst en wat is het geweldig om te zien hoeveel steun ze tot nu toe al hebben ontvangen! Lees het hele verhaal op onze website 🚀 #hermanwehaveeenprobleem #decorgestolen #crowdfunding #voordekunst
...

4 1

Aangekondigd door Karin trapte @jeroenschippermuziek en de Boegiemanband de recente presentatiedag in @theaterorpheus af met hun nieuwe album `Badderzee`! Ze traden op in overhemden en een jurk bedrukt met badeendjes en de sfeer was mega! Natuurlijk speelden ze ook hun grote gele hit, want dat zelfde weekend is `Banaan` de 10 miljoen op YouTube gepasseerd! 🤩🍌 #wauw #badderzee #bananenhits #presentatiedag ...

18 1

Hiep, hiep hoera!! Het is Valentijnsdag en deze twee kanjers zijn vandaag allebei jarig! 🥳 Dubbel feest! Dus sturen we hen vandaag een extra vrolijk digitaal boeketje en heeel veel liefs. 💐 En of je nu samen bent met je soulmate, je beste vriend(in) of gewoon geniet van je eigen gezelschap, laten we deze dag vullen met liefde en warmte❤️#hiep #verjaardag #valentijn #lievevrienden #partytime ...

15 3

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @kerenlevi.neverlike vertelt: "NeverLike integreert nieuwe technologie in voorstellingen op een eenvoudige manier. Inhoudelijk is de werking van technologie ook een onderwerp en hoe technologie en dans zich tot elkaar verhouden, zoals bij TopsyTurvy. Daarin worden de kinderen zich bewust van de twee werkelijkheden (podium en scherm) en leren daarmee spelen. Daarin zijn we onderscheidend." Lees meer over NeverLike, hun missie en voorstellingen op onze website! 🤩 #jeugddans #cultuureducatie #jeugdtheater ...

2 0

Deze zomer lanceerde Jeroen Schipper zijn nieuwe album `Badderzee`. Veertien fonkelnieuwe kinderliedjes die zowel muzikaal als inhoudelijk weer alle kanten opgaan. Van een punknummer over aliens tot een swingend Latin-lied over pepernotenallergie. Het titelnummer Badderzee is een onvervalst zeemanslied over een wel héél vreemde zee… Alles ingespeeld door echte muzikanten op echte muziekinstrumenten! Jeroen Schipper speelt Badderzee dan ook met de hele Boegiemanband! Lees het interview met @jeroenschippermuzikalezaken op onze website! 🛶🎶 #jeugdtheater #nieuwalbum #badderzee #kinderhits #liedjesgoeroe
https://www.burobannink.nl/jeroen-schipper-interview-badderzee/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Jeroen%20Schipper%20Interview%20Badderzee
...

5 0

Mark van Vliet "Wanneer humor, fantasie, avontuur, eigengereidheid en klassieke muziek in een voorstelling samen komen, dan heb je een voorstelling van Mark van Vliet. Die man gaat als wervelwind het podium over, terwijl iedereen aan zijn lippen hangt. De verhalen die hij vertelt weten jong en oud op het puntje van hun stoel te krijgen, net even anders, net even onvoorspelbaar en altijd innemend en stoer. De combinatie van een kakofonie aan grappen en typetjes en de verstilling van ontroerende aria`s of inspirerende klassieke stukken, zorgen voor een uniek signatuur in het veld. In geen enkele zaal wordt door jong en oud zo hard gelachen terwijl ze Vivaldi, Verdi of Debussy meezingen!" aldus Karin Bannink. @Markvanvliettheater heeft twee nieuwe voorstellingen die te boeken zijn voor volgend seizoen! Heb jij ze gezien op de presentatiedag? In deze foto vertelt Mark over zijn nieuwe voorstelling `De Pluizenaar`. Wil je meer lezen of boeken? Ga naar onze website! 🎭🛥🏖📺🎁 ...

8 0

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? @theateroortwolk! 🤩 "Ik ben heel erg nieuwsgierig naar Mooi Voor Schut van Oortwolk! Behoorlijk Boos was te gek, een grappige en vrolijke voorstelling en tekstueel gezien helemaal top. Is er dan niemand boos? van Toon Tellegen komt helemaal tot leven. Mooi Voor Schut heb ik dus nog niet gezien, en dat is iets waar ik graag snel verandering in wil brengen!" - Jeffrey 🪴#nieuwseizoen #mooivoorschut #jeugdtheater ...

10 1

Nieuw, maar geen onbekende! @tgdwaalgast, onder leiding van Emiel de Jong, kennen we natuurlijk van het voormalige TG Graasland en cabaret duo Schudden. Wij vroegen Emiel waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink: "Met TG Graasland heb ik samengewerkt met Buro Bannink. Buro Bannink kent dus als geen ander mijn stijl en unique selling points. Fijn is ook dat ze daar dan helemaal achter staan en net zo enthousiast worden van mijn nieuwe plannen als ik." 🤩 Lees meer over deze en andere nieuwe theatergezelschappen op onze website! Foto: Zonder Melk 🥛 #dwaalgast #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Het nieuwe seizoen! Wij verheugen ons op…? Meer dans! 🤩 "De gezelschappen waarvan we komend seizoen dus veel dans gaan zien zijn: Plan D-, NeverLike en DG Rafaela. Ieder met hun eigen unieke stempel. Ik verheug me er dan ook enorm op om dit helemaal te ontdekken, zodat ik met deze kennis heel veel programmeurs kan enthousiasmeren om deze voorstellingen neer te zetten in hun theater, festival of op school!" - Annelou 🕺Foto: DG Rafaela @passionandskillz #jeugddans #nieuwseizoen #cultuureducatie ...

4 1

@cieselderie is een van onze nieuwe gezelschappen! We vroegen de Vlaamse maaksters waarom hun gezelschap zo goed past bij Buro Bannink, en dit antwoord vonden wij natuurlijk heerlijk om te lezen! 😀✨ "Buro Bannink heeft net als wij een groot enthousiasme voor jeugdtheater en educatie. De speelsheid en `goesting` straalt van de medewerkers af en dat vinden wij heel fijn." Foto: Ietsmetnefiets 🚲 #jeudgtheater #cultuureducatie #goesting! ...

14 1

@plan_d.andreasdenk is een van onze nieuwe gezelschappen! We vroegen choreograaf Andreas Denk waarom zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "Met onze voorstellingen willen wij, net als Buro Bannink, de wereld een beetje mooier maken door zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met theater. Dat is ook mede een reden waarom Plan D- sinds dit jaar gevestigd is in Almere. Er moet juist daar nog zo veel gebeuren. We willen jongeren enthousiasmeren om naar de theater te gaan en om voor zichzelf een uitlaatklep te vinden. Met onze voorstellingen willen we kinderen en jongeren inspireren om anders naar elkaar en hun omgeving te kijken. En om dat te realiseren is Buro Bannink te perfecte partner voor PLAN D-." 🤩😄Lees meer over Plan D-, hun missie en voorstellingen op onze website! Foto: Zwerfhonden #jeugddans #inclusiedans #cultuureducatie

Wij hebben nieuwe dansgezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-dansgezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=Wij%20hebben%20nieuwe%20dansgezelschappen
...

4 0

Het nieuwe seizoen! Jeffrey is nieuwsgierig naar…? @theaterpopidou! "Ik vind de stijl van Tim Burton erg interessant en de poppen van Popidou lijken zo ontsnapt te zijn uit één van zijn films! Ik kijk uit naar hun nieuwe voorstelling: De verwende prinses!" 👸🤩 #poppentheater #nieuwseizoen #cultuureducatie ...

13 0

Deze zondag in @theaterwalhalla Rotterdam🌟 "Rare Snuitert" in première! 🚀🎉 De voorstelling begint om 11:00, maar je kunt de ochtend nóg gezelliger maken door een kaartje te kopen met ontbijt! Ayla & Willemijn i.s.m. @onderhetburo maken met `Rare Snuitert` een muzikale ode aan de fantasie en alle rare snuiterts op de wereld.
Maak kennis met Fief, een eigenzinnig buitenbeentje dat altijd luidkeels zingt in haar eentje en de meest fantastische verhalen verzint. Haar magische plek? De zolder, waar haar wilde fantasieën de vrije loop krijgen en waar ze zich nooit alleen of vreemd voelt. 🏰💭
Deze keer neemt Fief ons mee op een buitengewoon avontuur, want de zolder komt tot leven en ze belandt in de wereld van Koning Rare Snuitert! 👑 Maar er is een probleem - de koning is sip en maakt iedereen verdrietig. Gelukkig veranderen alle spullen op zolder in bijzondere personages die hard werken aan het organiseren van een feest om de koning op te vrolijken. 🎶🎈
Ben jij klaar voor een magische reis vol muziek, avontuur en bizarre personages? Kom dan dit weekend naar Theater Walhalla en ontdek of Fief en haar nieuwe vrienden erin slagen om de Koning Rare Snuitert weer aan het lachen te krijgen! 🤩🎭✨
Mis dit spektakel niet - koop snel je kaartjes en laat je meevoeren in de wondere wereld van "Rare Snuitert"! 🎟️🌈 #RareSnuitert #Première #TheaterWalhalla #MuzikaalAvontuur
...

10 0

Vlak voordat @de_hermannen de ruimte in schieten! 🚀 Wij genieten vandaag nog na van al het moois dat we gisteren hebben mogen laten zien op de presentatiedag. Welke voorstelling vond jij te gek?! #hermanwehaveeenprobleem #presentatiedag #jeugdtheater #theaterorpheus ...

1 0

Blauw💙 wij genieten vandaag nog na van de geweldige presentatiedag van gisteren. We zagen zo veel mooie en bijzondere voorstellingen, waaronder `Kleur! de Opera` (2+) van @petite.klassiek #prachtigekleuren #blauw #presentatiedag #opera #operavoorkleintjes ...

5 0

Wat een heerlijke afsluiter!!! @cieselderie helemaal genieten!! #jeugdtheater #presentatiedag @karinbanninkk ...

14 1

@jeroenschippermuziek en de boegiemanband sloten vanochtend af met hun grote hit .. BANAAN! 🍌 ...

9 1

Topsy turvy gooit alles ondersteboven! #presentatiedag @kerenlevi.neverlike @neverlike_k.levi #jeugddans @karinbanninkk ...

7 0

Presentatieblok is van start met NU! Met @marcnochem en @bramvanoers77 #jeugdtheater #presentatiedag @karinbanninkk ...

11 0