Mooie recensies want

Kenners Kwamen Kijken!

Wat is het leuke van het nieuwe seizoen? Juist, de start van alle voorstellingen! De premières waar iedereen ontzettend hard naartoe werkte! De eerste keer die zaal, dat publiek en het applaus.

De afgelopen tijd gingen er weer tal van mooie voorstellingen in première. En in de aankomende periode zijn er nog meer makers aan de beurt. Dan worden natuurlijk de recensenten uitgenodigd en gevraagd om er wat van te vinden. En ze vonden wat! Benieuwd wat ze vonden van Mooi voor schut, Pakkepapier, Zwerfhonden, Het zand van gisteren en Pinokkio? Lees vooral meer over de voorstellingen door de ogen van de criticus van de Theaterkrant!

“Rode draad in Pinokkio is de zoektocht naar wat ‘deugen’ betekent. Wanneer ben je goed? En wanneer maak je de juiste keuzes? De boodschap lijkt vooral te zijn dat een beetje ondeugend zijn, zeker deugt.”

“Ook de voorstelling van Gesneden Koek is niet alleen voor kinderen een feestje en zit vol satirische elementen die ook bij volwassenen zullen aanspreken. Het vieze mannetje dat Pinokkio verkoopt aan de inhalige poppenspeler is bijvoorbeeld onmiskenbaar geïnspireerd op het typetje van Van Kooten en De Bie.”

“Theatrale multitalenten Noralie Jansen en Willeke de Boer schreven en ontwikkelden rondom dit compacte verhaal een kleurrijke omlijsting met lucht, afwisseling en humor.”

“De makers hebben in Zwerfhonden een context gecreëerd die je bewust maakt van wat dat eigenlijk betekent: om een voorstelling al dan niet te kunnen verstaan, al dan niet te kunnen begrijpen, al dan niet te kunnen beleven. Misschien is dat wel de belangrijkste verdienste van deze inclusieve voorstelling van plan-D.”

“Wannes staat verscholen achter hoge planten. Bang en schuchter als hij is, verstopt hij zich voor het publiek. ‘Jij eerst’, gebaart ‘ie naar Lonne. Hij stimuleert haar een dansje te maken. Als zij opgaat, hoeft hij niet, is hij veilig. Lonne neemt haar dansschoentjes mee, maar zet geen stap.”

“Wat doe je als je een angsthaas bent en dat kost wat kost wilt verbergen? Dan ga je bluffen en opscheppen, leid je anderen om de tuin met mooipraterij en raak je verstrikt in smoesjes. Die menselijke eigenschap vergroot Theater Oortwolk uit in Mooi voor schut, een grappige en innemende jeugdvoorstelling over twee kwetsbare bangeriken. De voorstelling gaat ook over hoop: want als je gelooft in jezelf, als je over angsten heenstapt, dan is the sky the limit.”

Efrem Stein

PAKKEPAPIER 1+

Theaterkrant: Vrolijk genieten met rollen pakkepapier

“In Pakkepapier van jeugdtheatermaker Efrem Stein draait alles om veel inpakpapier en een cadeautje. Wat zit er in het cadeautje? Voor het open gaat, moet hij eerst het podium nog versieren, want dat was hij vergeten.”

“De kinderen genieten. Stein betrekt het jonge publiek van begin tot eind bij de voorstelling. Aan het begin scant hij de banken met zijn verrekijker (een rol inpakpapier) en zwaait hij naar verschillende kinderen in zijn vizier. Om duidelijk te maken dat hij ze ook echt gezien heeft, laat hij de rol even zakken en kijkt hij het kind met beide ogen aan. Wanneer hij zogenaamd hulp nodig heeft met het ophangen van zijn inpakpapier aan de stang, ondanks dat hij er toch echt wel zelf bij kan, nodigt hij een kind uit op het podium. Zelfs wanneer een kind het podium opklimt op een moment dat het niet de bedoeling is, weet Stein het vlekkeloos in de voorstelling te integreren..”

Plan D-

ZWERFHONDEN 8+

“Voordat je naar binnengaat in de voorstelling Zwerfhonden word je uitgenodigd om een Zwerfroute te ervaren. Op sokken of blote voeten bewandel je een pad met verschillende oppervlakten: schuursponsjes, metrotegeltjes, bosjes stro. Je kunt je neus aan het werk zetten boven allerlei pannen met geuren.”

“Het prikkelen van zoveel mogelijk zintuigen gaat door in de voorstelling. Zo worden de kijkers van achteruit de zaal toegedekt met een doek, dat over hun hoofden naar het toneel wordt getrokken. Eenmaal op het podium geland wordt dat doek met een blazende ventilator omgetoverd in een sneeuwstorm: ook de fantasie is in de wereld van theatermaker Andreas Denk een zintuig – een zintuig dat niet genoeg geprikkeld kan worden.”

Jansen & de Boer

HET ZAND VAN GISTEREN 6+

“‘Hoi!’, roept een koning vanaf de kasteelmuur naar de roodharige man beneden. ‘Hallo!’, roept deze en ze kijken elkaar aan. ‘Je komt zeker voor de…’, stamelt de koning. ‘Ja, ik kom voor de…’, antwoordt de man langzaam. Ze kijken elkaar aan. Hun armen strekken zich, bijna raken ze elkaars gezicht aan. ‘Voor de…’”

“Een simpel decor, sfeervol lichtontwerp, dromerige muziek en een bescheiden hoeveelheid attributen scheppen daarnaast een nieuwe wereld met een vleugje magie: pratende vergeetachtige vissen, eigenwijze meeuwen met komisch commentaar en natuurlijk die grote liefde op het eerste gezicht houden het drama luchtig.”

“Door de poëtische invulling van de grotere thema’s die dit verhaal aansnijdt, geeft deze kindervoorstelling ook volwassen publiek stof tot nadenken. Wat een betoverend kleinood leveren die twee alleskunners Jansen & De Boer hiermee af.”

Gesneden Koek

PINOKKIO 6+

“Wanneer je het uiterst charmante maar kleine theaterzaaltje op de eerste verdieping van Kantine Walhalla in Rotterdam binnenloopt, is het moeilijk voor te stellen dat op dit ondiepe toneel – voor een groot deel in beslag genomen door drie eenvoudige kamerschermen – de komende vijftig minuten een wervelstorm aan werelden voorbij zal komen.”

“Er zal nog veel gelachen worden deze avond. Wie Carlo Collodi’s boek De avonturen van Pinokkio uit 1883 kent, weet dat dit absurdistische verhaal niet eenvoudig is om na te vertellen. Zodra de houten pop tot leven komt, begint een lange reis vol gevaren, tot in de buik van een haai. De twee acteurs veranderen razendsnel van het ene in het andere karakter. Na een intrigerend moment met in het donker knipperende lampen en stroboscopische effecten, komt Huisman vanachter een kamerscherm op als blauwe fee, met zonneklep en een vliegenmepper als toverstaf.”

“Ook de voorstelling van Gesneden Koek is niet alleen voor kinderen een feestje en zit vol satirische elementen die ook bij volwassenen zullen aanspreken. Het vieze mannetje dat Pinokkio verkoopt aan de inhalige poppenspeler is bijvoorbeeld onmiskenbaar geïnspireerd op het typetje van Van Kooten en De Bie.”

In het gesprek met Andreas Denk, choreograaf en artistiek leider van @plan_d.andreasdenk, verkennen we hoe zijn voorstelling `Zwerfhonden` raakt aan de huidige gebeurtenissen in o.a. Oekraïne en Gaza. En de noodzaak om jonge geesten te betrekken bij het begrijpen van complexe wereldwijde vraagstukken. Lees verder om te ontdekken hoe Andreas Denk en zijn team met deze voorstelling een brug slaan tussen de realiteit van vandaag en de verbeeldingskracht van het theater. Met de hoop om de volgende generatie te inspireren tot actie en begrip. Lees het interview op onze website! Foto: Marion Visser #reflectie #machtsmisbruik #jongerendans ...

3 0

Comedian @edo_berger en theatermaker @markvanvliettheater spelen al jaren deze succesformule voor jongeren in heel Nederland. Ze nemen je mee op een onverwoestbaar vrolijke safari langs strijkijzers voor mannen, paaldans-sets voor meisjes van 11, vers-broodgeur uit een spuitbus en het geheim van de bonusbak. In de cabaretvoorstelling `Gratis Geld` worden alle geheimen achter reclame op hilarische wijze blootgelegd. Leer kritisch nadenken over je aankoopbeslissingen en hoe jij dezelfde technieken ook kan toepassen in je eigen leven. Lees het interview met Edo op onze website! #gratisgeld #jongerencabaret #kritischdenken #reclameonthuld ...

4 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! @CieSelderie vertelt: "We spelen met z`n tweeën tal van instrumenten die we live gebruiken: gitaar, accordeon, piano, trompet, trombone, percussie, ukelele, en we zingen tweestemmig hele leuke liedjes. Er zit ook veel humor in onze shows en niet alleen voor de kleinsten. Ook mama`s en papa`s liggen soms in een deuk. Dat vinden we belangrijk: dat jong en oud plezier beleven aan onze voorstellingen. Een derde luik is het polyvalent karakter van onze compagnie: onze voorstellingen staan prachtig in een zaal, maar kunnen ook op straat of in de klas gespeeld worden. Zo maken we zo veel mogelijk kinderen warm voor muziek en theater." Lees meer over Cie Selderie op onze website! Foto: Fa Sol La Ti Doos 🎶#muziektheater #jeugdtheater #cultuureducatie
nieuwe theatergezelschappen https://www.burobannink.nl/nieuwe-theatergezelschappen/?utm_campaign=coschedule&utm_source=instagram&utm_medium=burobannink&utm_content=nieuwe%20theatergezelschappen
...

3 0

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

4 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

6 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

4 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0