Een eigenwijze voorstelling over lef, vriendschap & angst

Perfect voor de Kinderboekenweek en voor op school!

We spreken Lotte Middendorp, oprichtster van theatergezelschap Koek & Ui, over haar voorstelling ‘Lach niet’. Vanuit het dagelijkse leven van twee buurvrouwen prikkelen Lotte en haar medespeelster Frederique de fantasie van de kijkers door de context net even te veranderen. Met een grote dosis energie, humor en fantasie worden de sociale vaardigheden én lachspieren van de jonge kijkers gestimuleerd. 

Teun en Bo wonen in een dorp waar het strikt verboden is om te lachen. Maar wat gebeurt er als een van de twee tóch moet lachen? Durven ze de stoute schoenen aan te trekken en hun angst los te laten? Lees verder om meer te leren over de inspiratie voor ‘Lach niet’ en de artistieke visie van TG Koek & Ui.

“De manier waarop Lotte het contact met de kinderen heeft tijdens de voorstelling is fantastisch. Ze heeft aldoor de kinderen in haar hand, ze reageren wanneer het moet en ze neemt hun impulsen altijd mee. De wisselwerking  tussen vloer en zaal maakt het plezier voor iedereen voelbaar.”

Wie ben je en hoe is TG Koek & UI ontstaan?  

“Mijn naam is Lotte Middendorp en ik ben oprichter van theatergroep TG Koek & Ui. Voordat ik bij Buro Bannink kwam heb ik verschillende voorstellingen gemaakt en gespeeld voor volwassen, jongeren en kinderen. Bij Buro Bannink ben ik begonnen met het maken en spelen van voorstellingen voor peuters. Dit beviel heel goed, dus toen is TG Koek & Ui ontstaan. Hierin speel ik samen met Frederique Arnold. Ook Frederique is theatermaakster en actrice. Zo speelt ze geregeld haar eigen solovoorstellingen in theaters en op festivals.

De nieuwste voorstelling van TG Koek & Ui is de voorstelling ‘Lach Niet’. Een eigenwijze voorstelling over lef, vriendschap en angst.”

Waar kwam de inspiratie voor Lach niet vandaan? Welke thema’s komen terug in de voorstelling en waarom zijn deze belangrijk voor je?

“Mijn inspiratiebron voor de voorstelling ‘Lach niet’ was angst. We leven in een maatschappij waar veel mensen zich laten leiden door angst. Angst voor het onbekende, angst om te falen, angst om niet geaccepteerd te worden. Hierdoor durven we veel dingen niet aan te gaan. We zijn vogels die overal naar toe kunnen vliegen, maar uit angst blijven we in onze zelfgemaakte kooi. En dat vind ik zonde.”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? 

“De voorstellingen die ik maak en schrijf hebben met elkaar gemeen dat ze zowel beeldend als talig zijn, humoristisch zijn en waarden bevatten die ik in het leven belangrijk vind. Waarden zoals vriendschap, plezier, lef, respect en eerlijkheid. Wat dat betreft past ‘Lach niet’ dus prima tussen de andere voorstellingen die ik gemaakt heb.”

Hoe ga je te werk wanneer je alleen werkt aan je voorstellingen?

“Ik begin met het vinden van een inspiratiebron. Ik kijk dan naar wat me op dat moment bezig houdt en wat ik om me heen zie gebeuren. Vervolgens verzin ik daar een concept om heen en daarna volgt de verhaallijn. Uiteindelijk begin ik scenes te schrijven, waardoor er een script ontstaat. Tijdens de repetitieperiode begint de voorstelling vorm te krijgen. Hierin kijken we wat we kunnen doen met het decor en de attributen, ontstaan de grappen en zorgen we dat de voorstelling beeldend wordt. Het is een vrij lang proces.

Voor mij is een voorstelling altijd in ontwikkeling. Zelfs als je deze al een een jaar speelt. Geen enkele voorstelling is helemaal hetzelfde. Ook omdat de voorstellingen vrij interactief zijn. De reacties uit het publiek zorgen dat de voorstelling altijd net wat anders is dan de vorige. Er is altijd ruimte om te spelen en te ontdekken.”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Wat ik lastig vind aan het maken van een voorstelling is dat theater subjectief is. Het wordt nooit door iedereen hetzelfde ontvangen. Daar kan ik soms onzeker van worden. Vooral aan het eind van een maakproces. Dan slaat vaak de twijfel en stress toe. Het is dan de kunst om te vertrouwen in wat je maakt.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Ik ben er trots op dat de voorstellingen van TG Koek & Ui goed verkocht worden en dat we in menig theater hebben gestaan. Ook ben ik er trots op dat ik alles maak zonder subsidie. Dat vergt wat extra creativiteit op gebied van decor, maar het lukt gelukkig wel.”

Kun je wat meer vertellen over het decor en de technische aspecten van de voorstelling?

“Onze voorstelling zijn vrij beperkt op gebied van techniek. We zorgen dat onze voorstellingen overal te spelen zijn. In theaters, maar ook op scholen en op festivals. Bij de laatste twee zijn de technische mogelijkheden vaak beperkt, dus daar houden we van tevoren rekening mee.

Ons decor is altijd een uitdaging. We vervoeren ons decor met de personenauto van Frederique, dus het decor moet de theatervloer vullen, maar ook goed in elkaar te vouwen zijn. Dat is soms een flinke klus.”

Kun je wat zeggen over interactie met de kinderen die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“Er is in onze voorstellingen vrij veel interactie met het publiek. Dit zorgt ervoor dat geen enkele voorstelling hetzelfde is. Elke zaal is anders. Bij een schoolvoorstelling wordt er heel veel gereageerd vanuit het publiek. Er zit dan geen rem op. Zo’n voorstelling is compleet anders dan een vrije voorstelling. Ik vind die interactie heerlijk. Er is zo ruimte voor improvisatie en dat zorgt bij mij voor veel spelplezier.”

Wat wil je dat kinderen meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is je werk geslaagd?

“Ik wil vooral dat de kinderen plezier hebben en in aanraking komen met theater. Het is uiteraard geweldig wanneer ze de boodschap van de voorstelling meekrijgen. Of in ieder geval het deel dat aansluit bij hun eigen leefwereld. Helemaal geweldig vind ik het wanneer de volwassenen die komen kijken de onderliggende boodschap meekrijgen en even hard genieten als de kinderen. Ik wil met de theatervoorstellingen van TG Koek & Ui de dag wat mooier kleuren.”

Lees meer over TG Koek & Ui en bekijk hun speellijst.

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

2 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

3 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0