Vaste bedrituelen uitgedaagd door fantasie

In de nieuwe humoristische mime voorstelling van Bram van Beusekom komen slaapkamerspullen tot leven!

Bram van Beusekom, een getalenteerde maker en speler die de kinderlijke verbeeldingskracht viert als geen ander! Bram is een meester in objecttheater en combineert moeiteloos poppenspel en mime in zijn optredens. Met zijn humor en speelse energie weet hij het publiek te prikkelen en mee te nemen op een betoverende reis door hun eigen verbeelding.

Bram’s nieuwste voorstelling, “Hap uit je bed” is een magisch avontuur, dynamisch en grappig. Het verhaal gaat over twee nette volwassenen die altijd de controle willen behouden, maar door een onverwachte gebeurtenis worden uitgedaagd. Wakker blijven is ook gewoon zo veel leuker dan slapen!  “Hap uit je bed” is een inspirerende voorstelling die iedereen, jong en oud, uitnodigt om zichzelf te zijn en met een open blik naar de wereld te kijken.

Het AD schreef een leuk artikel over de voorstelling! Maar lees eerst ons interview met Bram waarin hij zijn inspiratie voor de betoverende wereld van “Hap uit je bed” en zijn missie om de verbeelding te stimuleren met ons deelt.

Ha Bram! Wil je jezelf voorstellen en iets vertellen over wat je doet?

“Natuurlijk! Ik ben Bram van Beusekom, de maker en speler van onder andere ‘Katton’ en ‘Vlieg eens vlug’. Deze twee solovoorstellingen gaven me de mogelijkheid om mijn eigen fantasie tot leven te brengen. Voor mijn derde voorstelling wilde ik graag samenwerken, zodat we elkaar konden inspireren en verrassen. Zo ben ik gaan improviseren met een actrice die zich richt op fysiek theater, en zo ontstond ‘Hap uit je bed’!

‘Hap uit je bed’ is in essentie een weergave van wie ik ben en wat ik iedereen gun. Het gaat over jezelf mogen zijn en met een open blik naar anderen kijken. Ik ben trots op hoe inhoud en vorm samenkomen in deze voorstelling. Het balanceert mooi tussen poppenspel en fysiek spel, tussen vermaak en educatie, en het is inspirerend voor zowel kinderen als volwassenen. ”

Waar gaat ‘Hap uit je bed’ precies over?

“Het verhaal draait om twee keurige volwassenen die altijd de controle willen behouden en alles ‘volgens de regels’ willen doen. Ze voeren met trots hun bedtijdrituelen perfect uit, totdat er iets onverwachts gebeurt. Beide personages proberen de ‘problemen’ vanuit logica op te lossen. De lamp moet immers uit en de vieze sokken moeten in de wasmand. Maar Niek wordt nieuwsgierig en verwonderd door de spullen! Hij springt uit bed en beleeft avonturen met speelse lampjes en een monster dat naar sokken hapt. Tegelijkertijd probeert Isa de slaapkamer en Niek ‘normaal’ te houden, maar ze merkt al snel dat ze daardoor haar goede relatie met Niek kan verliezen.”

“Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop we een verhaal zo kunnen presenteren dat zoveel mogelijk mensen erin kunnen opgaan, ongeacht hun leeftijd, niveau of taal. Ik ben er trots op dat we een bijna woordeloze voorstelling hebben gemaakt.”

Waar haalde je inspiratie vandaan voor deze nieuwe voorstelling?

“Ik was op zoek naar manieren om zowel kinderen als volwassenen meer te laten genieten van onverwachte gebeurtenissen in het leven. Ik ben zelf nogal een control freak. Tegelijkertijd kan ik ook impulsief zijn en dingen eruit flappen zonder erover na te denken. Deze combinatie intrigeerde me. Waarom probeer ik altijd controle te houden? Waar ben ik bang voor? En wat kan het loslaten ervan me opleveren?

Met deze vragen ben ik jeugdboeken gaan doorzoeken. Al snel kwam ik tot de conclusie dat veel volwassenen hun vrije, grenzeloze fantasie hebben verloren en hebben ingewisseld voor een net, gestructureerd en aangepast bestaan. Ik las het boek ‘Maar eerst ving ik een monster’, over een kind dat volledig opgaat in zijn verbeelding, terwijl de ouder vooral pragmatisch reageert. Het kind is zo overtuigend in zijn fantasieverhalen dat de ouder erin meegaat en nieuwsgierig wordt naar meer.

Voor mij zorgt het vasthouden aan controle voor duidelijkheid en structuur, maar het kan me ook gestrest of angstig maken. Het loslaten van controle – open zijn in het moment – zorgt er naar mijn idee voor dat je weer kunt zien welke verrassingen het leven voor je in petto heeft.”

Na twee solovoorstellingen, hoe is het om nu een voorstelling met twee personen te doen?

“Dit is mijn eerste duo-voorstelling en het heeft me veel inspiratie gegeven. Naast objecttheater hebben we ook meer aandacht besteed aan mime, slapstick en fysiek theater, wat de kracht van beeldend theater nog verder heeft versterkt. Ook de samenwerking met een muzikant en decorontwerper heeft me enorm geïnspireerd. Omdat zij vanuit een compleet andere invalshoek naar de inhoud keken, vormen de muziek en het decor een samenhangend geheel. Voor mijn volgende voorstelling wil ik graag weer samenwerken en samen spelen!”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop we een verhaal zo kunnen presenteren dat zoveel mogelijk mensen erin kunnen opgaan, ongeacht hun leeftijd, niveau of taal. Ik ben er trots op dat we een bijna woordeloze voorstelling hebben gemaakt. Door de combinatie van objecttheater en mime, samen met herkenbare situaties en open interactie, kan het publiek op verschillende manieren worden meegenomen in het verhaal.

Het blijft magisch om te zien dat kinderen na de voorstelling zelf op avontuur gaan in hun eigen verbeelding. En wanneer volwassenen geïnspireerd worden om met alledaagse voorwerpen nieuwsgierigheid te tonen, de logica los te laten en mee te gaan in de verbeelding van hun kinderen, dan ben ik pas echt tevreden. Als ouders en leerkrachten achteraf laten weten dat de kinderen zelf fantasiedieren hebben gemaakt van alledaagse objecten en daar nog lang mee hebben gespeeld, dan maakt me dat helemaal gelukkig.”

Lees meer over Bram van Beusekom en bekijk zijn speellijst!

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

2 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

3 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0