Klassieke muziek voor kleiner tot kleinst

Tien jaar Krulmuziek!

Het gezelschap Krulmuziek werd in 2013 opgericht en viert dit jaar dus haar tiende verjaardag! Krulmuziek speelt met Klassiek voor Kleintjes muziek voor de allerjongste kinderen en hun ouders. De betoverende klanken van viool, altviool en cello introduceren bij de kleine luisteraars de afwisselende wereld van de klassieke muziek.

De kinderen komen dicht bij de muzikanten, mogen dansen, springen en grapjes maken met de spelers, of juist op een afstandje genieten van de schoonheid van live muziek. Van Bach tot Dvorák en van bekende kinderdeuntjes tot de moderne Bartók, het ensemble is van alle markten thuis. Centraal staat de speelse manier waarop Félice van der Sande en de andere muzikanten van het trio jonge kinderen kennis laten maken met klassieke muziek. Félice vertelt ons over de kracht van muziek, wat ze kinderen wil meegeven in haar concerten en natuurlijk hoe Krulmuziek ontstaan is.

Wie ben je, wat doe je en met wie werk je in dit gezelschap samen?

“Ik ben Félice van der Sande, specialist in muziek met jonge kinderen. Met Krulmuziek komen muziekspel en professionele uitvoerende muziek samen, met de drie fantastische muzikanten Hester Verhoeff (viool), Zdenka Procházkova (altviool) en Sebastiaan van den Bergh (cello).”

Hoe is het allemaal begonnen, waarom heb je Krulmuziek gestart?

“Al vanaf 2008 was ik in mijn eentje bezig met het geven van babyconcerten op kleine schaal. Maar qua muziek ben je dan maar alleen. Ik had wel een loopstation waar je live je opnames op af kan spelen om zo toch meerstemmige muziek te kunnen laten klinken, maar dat haalt het niet bij een echt klassiek ensemble. Mijn droom was dus om met meerdere muzikanten dit te gaan doen. Al eerder had ik met blaasorkesten samen gewerkt voor kinderconcerten, maar een vast ensemble bleef een wens. Tot het in 2013 het ‘Jaar van muziek en het jonge kind’ was! Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg de viool juf van mijn zoon of zij ervoor zou voelen. Binnen een paar dagen hadden we een strijkerstrio bij elkaar die dit wel wilde uitproberen! We speelden in een café in Delft op de kindermiddag. De aanloop was zo enorm groot dat niemand er meer bij kon. Het was echt meteen een schot in de roos. Daarop volgde een kerstconcert de volgende maand, en ook die werd goed bezocht. Iedereen kwam terug en nam weer anderen mee. Toen wisten we: we gaan dóór! Komend jaar vieren we dus dat we 10 jaar bestaan.”

Krulmuziek is speciaal voor de allerjongsten. Wat vind je zo leuk aan deze doelgroep?

“De allerjongste kinderen reageren eerlijk. Ze zijn enorm oprecht en onbevangen: je weet dus direct hoe ze het vinden. Juist dat maakt het zo mooi. Hoe mooi is het dat je een indrukwekkende ervaring mee kan geven, waardoor het kindje én de papa of mama ervan genieten! Daardoor vinden ze de muziek-ervaring iets wat ze nóg een keer willen. Daar wil je naartoe: want muziek geeft je zoveel in je leven, dat gun je ieder kind én iedere ouder.”

Karin over Krulmuziek:

“Krulmuziek is echt one-of-a-kind! De muzikaliteit en kwaliteit van het strijkerstrio is zo hoog dat het bijna zonde is dat ze enkel voor kleintjes spelen. Alhoewel, baby’s, dreumesen en peuters verdienen ook echt goed uitgevoerde klassieke muziek en door de interactie met Félice zijn deze kleintje van begin tot het eind geboeid en betrokken. Het is prachtig om te zien hoe de kleintjes de ruimte krijgen om te reageren en hoe Krul hier op in gaat. Er is altijd oog voor het jonge publiek, iedereen wordt gezien, terwijl ze luisteren naar al het moois dat Krul en klassiek ons te brengen heeft.”

Karin Bannink

Wanneer is een concert voor jou geslaagd? Hoe moet het publiek de zaal uit gaan?

“Als de kinderen terwijl het inmiddels stil is nog aan het dansen zijn omdat de muziek nog in hun hoofd zit, dat is toch mooi! En dat je een half jaar of een jaar later in hetzelfde theater speelt en hetzelfde gezin is er weer, maar nu voor het volgende concert, of met het volgende kind. Want dat is zo leuk aan onze doorgroeiconcerten: je kan starten als je kind een baby is, het jaar erna doe je mee met het dreumesconcert en daarna bij de peuters en kleuters. Steeds is het weer een andere beleving.”

Zijn er bepaalde het thema’s of vormen die we als een rode draad door je werk kunnen verwachten?

“We vinden het prachtig om een mix van bekende en onbekende klassieke werken te gebruiken. We schrijven zelf kinderliedjes, maar gebruiken ook de bekende, zodat kinderen het heerlijk herkennen. De klassieke muziek mixen we dan met kinderliedjes. Zo vloeien Bach en ‘Zo gaat de molen’ in elkaar, is het lied ‘1234 hoedje van papier’ gelinkt aan de ouverture van Willem Tell en spelen we ‘Visje in het water’ met muziek van Dvorák. Die speelsheid zit altijd als een rode draad door onze concerten: op klassieke muziek kan je heerlijk dansen, wiegen en klappen. Kinderen spelen altijd gezellig met ons mee. Aan stilzitten doen we niet, alleen wie dat zelf wil, want soms zijn kinderen volledig betoverd door de live instrumenten.”

Hoe komt bij jullie een nieuw concert tot stand?

“Meestal kom ik met een thema-voorstel met de liedjes die ik heb geschreven. Die heb ik dan al een tijd gebruikt in de Muziek op Schoot cursussen en workshops in Delft. Als ze daar een groot succes zijn, zet ik het door naar Krulmuziek. Met het thema op tafel gaan we brainstormen: welke muziek past erbij? Ons laatste onder-water-thema bood ongelooflijk veel kansen, we liepen over van de ideeën. Nu gaan we weer nieuwe thema’s uitwerken met elkaar. Sommige muziek is origineel voor strijkerstrio geschreven. De liedjes en de andere muziek arrangeren we zelf in onze eigen zo typerende ‘Krulmuziek-stijl’.”

Waar liep je tegenaan bij het produceren en/of repeteren van de concerten? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“De agenda’s zijn altijd overvol bij ons, dus we moeten altijd goed vooruit denken. Gelukkig is iedereen altijd goed gefocust. Maar de repetities zijn wel altijd erg gezellig! Soms zelfs zo gezellig dat de geintjes die worden uitgehaald bij een repetitie in het concert komen. Want het is niet alleen voor de kinderen speels, dat willen we voor onszelf ook.

We zijn ook erg blij met de regie van Panda van Proosdij. Ze is heel muzikaal en denkt vanuit de muziek, precies wat bij ons nodig is. Daarnaast hebben we dit jaar ook mime-lessen gevolgd, om onszelf nog beter te kunnen presenteren.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“De muziek! De speelsheid van de muziek, het laten stralen van de kinderen die genieten van de muziek, de muzikanten helemaal tot hun recht laten komen in het concert… Dat zijn dingen waar we trots op zijn. Want je hoeft geen simpele muziek te spelen voor kinderen, het gaat erom dat ze mee kunnen spelen, dat ze ervan kunnen genieten. En dan maak je soms de keuze om toch modere muziek van Bartók te spelen of een prachtig oud stuk van Bach, omdat het gewoon aanslaat bij ons jonge publiek. En daarmee ook ons volwassen publiek, de ouders en grootouders: ze hoeven geen kindervoorstelling ‘uit te zitten’, maar mogen zelf ook genieten van een mooi concert.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van je werk? Denk aan decors, instrumenten, arrangementen. Hoe worden ze gemaakt, waarom kies je hiervoor?

“Bij ‘Blub!‘ heeft Anouk van Schie de prachtigste decorstukken gemaakt: de grote gele onderzeeër, een indrukwekkende kwal, een dansende octopus…. Heel sfeervol om zulke mooie attributen te gebruiken, dat versterkt de muzikale beleving alleen maar nog meer.

Vaak zijn theaters verbaasd dat we geen techniek vragen, behalve een sfeervolle belichting. Maar een strijkerstrio draagt enorm qua geluid, dat heeft geen versterking nodig. Bovendien zitten we dichtbij de kinderen. Zo kunnen ze op een heel fijne, natuurlijke manier de muziek ervaren zonder overprikkeld te raken. Het zijn immers echt héél jonge kinderen waar we mee werken, vaak al vanaf 2 maanden oud!

Bij de oudste kinderen hebben we momenteel een heel bijzonder instrument in het concert: de ‘kromhoorn’. Dat is een middeleeuws muziekinstrument, heel verrassend. Maar daar was niet heel eenvoudig aan te komen. Een lieve dame die al ouder was en niet veel meer speelde wilde er eentje aan me verkopen, op voorwaarde dat ik hem goed zou gebruiken. Dat is gelukt!”

Hoe ziet jouw gezelschap er over 10 jaar uit?

“Daar zijn we nu! We bestaan 10 jaar en hopelijk over 10 jaar nog steeds! Dan zingen alle kinderen onze liedjes nog steeds en dansen ze op klassieke klanken. We hebben dan denk ik wel heel veel collega’s gekregen in het werkveld. Toen wij begonnen was er maar één ander gezelschap die voor baby’s concerten gaf en moest je veel uitleggen. We waren echt pioniers in het veld. Je ziet dat het nu richting mainstream gaat, dat is leuk!”

Waarom heb je voor een samenwerking met Buro Bannink gekozen?

“Omdat ze zich richten op kinderen én muziek een belangrijke rol speelt. Live muziek is echt een totaal andere ervaring vergeleken met muziek uit een boxje, en Karin maakt dat onderscheid ook.”

Waar verheug je je op dit seizoen en de komende seizoenen?

“Lekker veel spelen voor de kinderen, want dat is gewoon het leukste.”

Lees meer over Krulmuziek en bekijk hun speellijst!

Marc Nochem is trots op zijn voorstelling Vlindereffect 🦋 met Van Oers: "Het feit dat we een geestige, ontroerende, poëtische en energieke voorstelling hebben weten te maken op basis van een natuurkundig concept!" De creatieve maker vertelt meer in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

1 0

Vandaag is het wereld milieu dag, en als er iemand iets weet over het milieu en recyclen, dan is het Herman! Of was het zijn broertje Herman? De twee broertjes hebben een recyclemachine ♻️⚙️🔧 waarmee van een hoop vuilnis hele mooie nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Deze machine is al heel lang in het bezit van de familie, en alles begon met de eerste hergebruiker: de Hermannosaurus Rex! In de gelijknamige voorstelling van de Hermannen staat alles in het teken van duurzaamheid en het milieu. #jeugdtheater #recyclen #wereldmilieudag ...

2 0

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw mening voor ons nieuwe klanttevredenheidsonderzoek 💌📈! voor iedereen die bij Buro Bannink een voorstelling heeft geboekt is er een vernieuwde enquête. Hoe kunnen we onze diensten nog beter maken? Lees meer in het nieuwsbericht op onze website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

3 0

Vaste bed rituelen, uitgedaagd door fantasie in `Hap uit je bed`! In de nieuwe humoristische voorstelling van @BramvanBeusekom komen slaapkamerspullen tot leven! Bram is een meester in objecttheater en combineert moeiteloos poppenspel en mime in zijn optredens. Een getalenteerde maker en speler die de kinderlijke verbeeldingskracht viert als geen ander! 🙌 Hoe is het met jouw eigen fantasie? `Hap uit je bed` prikkelt jong en oud om zichzelf te zijn en met een open blik naar de wereld te kijken. #jeugdtheater #objecttheater #kindervoorstelling ...

8 0

"De magie van het werken met poppen heeft ons vanaf het eerste moment gegrepen. Het is een wisselwerking met het publiek waar we enorm veel plezier uit halen. Het publiek moet hun fantasie en verbeelding zelf laten werken en samen brengen we de poppen tot leven 🎭✨. Die wereld van fantasie en verwondering die ontstaat tussen een acteur en het publiek, is voor ons waar theater over gaat," vertellen Jansen & de Boer in het interview over hun prachtige voorstelling Het Zand van Gisteren. Lees meer in het interview op onze website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

4 0

TG Dender creëert uniek theater door een combinatie van papier, stiften, geluidseffecten en livemuziek. Er ontstaat terplekke een fantasievolle wereld vol spannende verhalen als de spelers erop los tekenen 🗒️🖍️. De makers van Dender hopen dan ook dat ze jongeren inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan. Een ideetje voor deze tweede pinksterdag? De Verdraaide Orgelman 😵‍💫 en andere voorstellingen van TG Dender zijn natuurlijk te boeken 😄 #linkinbio #jeugdtheater #cartoontheater #TGDender ...

0 0

Krulmuziek bestaat dit jaar tien jaar 🎉! Krulmuziek speelt met Klassiek voor Kleintjes muziek voor de allerjongste kinderen en hun ouders. Oprichter Félice van der Sande hoopt dat ze over 10 jaar nog steeds de kinderen betoveren met klassieke klanken, en dat ze vooral nog lekker muziek mag maken, want dat is gewoon het leukste! 🎼🎻 Ze vertelt nog meer in het interview op de website #linkinbio #krulmuziek #jubileum #klassiekemuziek #muziekvoorkinderen ...

2 0

Wat brengt @tijgerorkest het liefst over aan hun publiek 🎤? "we willen eigenlijk het liefst het gevoel geven dat het liedje van jou is. Dat het echt gaat over hoe jij als kind dingen beleeft en meemaakt. Daarnaast willen we het graag een beetje stoer en akoestisch houden, die geproduceerde hippe beats vinden we maar niks," vertelt Berend Jan in het interview op de website. #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

3 0

🤩🥳 Ken je De Amazones al? Een spetterend, jong, vernieuwend muziektheatercollectief. Ze zetten zich in voor een mooiere wereld en nodigen kinderen uit om hetzelfde te doen! 🌎 🎭 🎶 Leer ze kennen op onze website! #evenvoorstellen #linkinbio #DeAmazones #nieuwgezelschap #nieuwjaar #burobannink #muziektheater #jeugdtheater #klimaat #activisme ...

4 0

"Als kind doe je je best om te zijn zoals anderen willen dat je bent. En in hoeverre ben je dat dan? Is je beter voordoen dan je bent eigenlijk liegen? Maar als iedereen erin trapt is dat dan nog steeds erg 🤔?" vertelt Anne van der Steen, maker en actrice van de voorstelling Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Anne is aangesloten bij jeugdtheater Wildpark. Wildpark wil bijdragen aan een generatie kinderen en jongeren met een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld. #jeugdtheater #cultuureducatie ...

6 0

Nochem & Van Oers (voorheen Nochem & Van Luyn) staan al meer dan 20 jaar garant voor prachtige, innemende, expressieve en vooral (tragi)komische voorstellingen met inhoud. En met TG THINK brengt hij theater terug naar de kern. Kortom, Marc Nochem is een theatrale en muzikale duizendpoot! Leer hem nog beter kennen in het interview op onze website #linkinbio #jeugdtheater #cultuureducatie ...

3 0

Het is vandaag plantendag 🌿! Wij zullen onze vele planten op kantoor in ieder geval extra verwennen vandaag 😉. Houd jij ook zo van planten? #plantendag #kantoorplant ...

3 0

Bibi van den Dijck wil in haar voorstellingen en concerten kinderen op een toegankelijke en positieve manier in aanraking brengen met klassieke muziek en opera. Ze neemt hen mee in een wereld waarin fantasie, interactie en plezier hand in hand gaan met klassieke muziek en opera.
🎭🎹🥳#jeugdtheater # burobannink #klassiekemuziek #operavoorkinderen #avontuur #inspiratie #markvanvliet #bibivandendijck
...

8 0

We zijn dit jaar met veel enthousiasme en volle energie begonnen met drie kersverse collega`s 😄! Annelou en Jeffrey heb je al eerder dit jaar kunnen ontmoeten. Marion heeft ook een korte periode deel uitgemaakt van het team, en met de nieuwe stagiair Bente is ons kantoor weer lekker druk en levendig! #burobannink #jeugdtheater #cultuureducatie ...

29 2

👨‍👩‍👧‍👦 De hele familie zit op het puntje van hun stoelen tijdens het aangrijpende avontuur van Stompie in de voorstelling Lange Tanden van @theaterpopidou. In een prachtige Tim Burton-achtige wereld waar lange tanden het schoonheidsideaal zijn, gaat het 11-jarige jongetje op zoek naar de tandentovenaar 🦷, want met zijn korte tanden voelt hij zich buitengesloten. Zal zijn wens vervuld worden? #jeugdtheater #cultuureducatie #poppentheater ...

9 1

Snoep, koek, taart, chips of chocola, vandaag mag het allemaal want het is nationale `eet wat je wil` dag! Vandaag eten we die zelfde snoepjes die we toch al zouden eten, maar dan zonder schuldgevoel 😇😇😇 #cheatday ...

2 0

Op het podium spat de energie, spelkwaliteit en het spelplezier er vanaf! @gesneden.koek weet vertellend teksttoneel op hun eigen wijze briljant te combineren met fysieke frases, gave beelden en megaveel humor. We spraken de mannen over het begin van hun werk als theatermakers en wat we kunnen verwachten van hun nieuwe voorstelling: Pinokkio! Lees het interview met Gesneden Koek en al ons andere laatste nieuws! #linkinbio #jeugdtheater #pinokkio ...

8 0

Team Buro Bannink kondigt met trots aan dat we weer een klanttevredenheidsonderzoek 🔍 gaan uitvoeren! Vanaf deze maand komt de link naar de enquête weer standaard in de mail 📧 die je na afloop van een voorstelling krijgt. En heeft de afgelopen drie maanden een voorstelling gespeeld die jij geboekt hebt? Houd dan je mailbox in de gaten, want dan mag ook jij feedback geven op de voorstelling en de diensten van Buro Bannink. Lees meer in het nieuwsbericht op de website. #burobannink #klanttevredenheidsonderzoek ...

2 0

Ken jij de voorstelling `Anne, 10 jaar, wil graag opgehaald worden` van Wildpark nog? Nu heeft Anne van der Steen het vervolg van dit autobiografisch-geïnspireerde verhaal, waarin ze verder op zoektocht gaat naar identiteit, naar waar je thuishoort 🏡. Het spanningsveld tussen erbij willen horen en eigenlijk juist ook helemaal niet… Anne, 12 jaar, wordt een groot succes. Lees meer in het interview op de website! #jeugdtheater #cultuureducatie ...

9 0

Waan je een weg door een jungle van de vrolijkste en gekste muziek tijdens de voorstellingen van @tijgerorkest 🌴🐯! Voor Berend Jan is het het belangrijkst om gewoon lekker te springen, juichen en dansen tijdens de muziek die hij en de andere leden van de band maken 🎊. Doe jij ook lekker mee? #tijgerorkest #jeugdtheater #kindermuziek ...

7 0

Een sprookje, zoals je je een sprookje voorstelt… een muzikale wereld, bijna hetzelfde als onze wereld, maar net een beetje anders. Hoe ben je kapitein van je eigen schip ⛵? Hoe houd je je hoofd boven water, en hoe ga je om met tegenwind 🌊? Het Zand van Gisteren is een indrukwekkende poëtische voorstelling over een koning en grenzeloze liefde, gemaakt door Noralie Jansen en Willeke de Boer, die samen het beeldend muziektheatergezelschap Jansen & De Boer vormen. Leer de twee creatievelingen kennen in het interview op de website. Fotografie: Erik Franssen #jeugdtheater #poppentheater #cultuureducatie ...

11 0

We hebben ernom gaaf nieuws gekregen… deze winter speelt @theaterpopidou een Sint- én Kerstspecial van de voorstelling Lange Tanden! In het originele verhaal reist Stompie naar de tandentovenaar. Maar hoe stoer is het als je het lef hebt om de trein te pakken naar Spanje, op zoek naar Sinterklaas, of zelfs naar Lapland voor de Kerstman. Lees meer in het interview met Evert Josemanders! 🎅 #linkinbio #sinterklaasvoorstelling #kerstvoorstelling #poppentheater #jeugdtheater #Sint #Kerst ...

13 0

Theater maken is hard werken! Het is vandaag internationale dag van de arbeid en daarom staan we even stil bij alle inspanningen die komen kijken bij het maken van een goede jeugdtheatervoorstelling, met een heerlijke repetitiefoto van de #vreselijkviezevoorstelling 🫠 #dagvandearbeid #theatermaken #onderhetburo ...

7 0

Wij hebben een nieuwe stagiaire🎉! Bente zal de komende maanden ons team versterken op het gebied van marketing, en ze zal zich richten op een klanttevredenheidsonderzoek 📝. Een scherpe analyse die ons hopelijk nieuwe inzichten gaat geven in hoe we onze theaterverkooppraktijken kunnen verbeteren! Lees meer over deze jonge dame in het interview op onze website! #burobannink #stagiaire #jeugdtheater #cultuureducatie ...

5 0