De Amazones brengen scherpe klimaatkritiek in een vernieuwende musicalvorm!

WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?!

Voorstellingen voor het voortgezet onderwijs gezocht? Dan komt er de komende weken veel leuk leesmateriaal voor je voorbij! Vandaag lichten we de eerste van vier avontuurlijke voorstellingen uit, die speciaal geschikt zijn voor het VO. Allereerst dus: De Amazones! Dit dynamische gezelschap heeft zijn oorsprong aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Hier ontdekten zij hun gedeelde passie voor maatschappelijke betrokkenheid en muziektheater. 

In dit interview vertellen ze ons over hun nieuwste werk, ‘WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! (14+)’. Deze voorstelling is in eerste instantie gemaakt voor volwassenen, maar spelen ze nu ook voor jongeren. Het interview begint dan ook met de vraag waarom zij hiervoor hebben gekozen.

Daarna in de rest van het interview onthullen De Amazones een aantal interessante inzichten. Onder andere over hun creatieve proces, duurzame productiebenadering en hun missie om bewustzijn te vergroten rondom dit urgente thema!

“Op een dag wordt ergens in Amsterdam de jonge Hasse wakker, ze kijkt uit het raam en de stad blijkt onder water te staan. De oorzaak: de klimaatcrisis. Deze scène vormt het startschot voor een zoektocht van drie kwartier naar de schuldige, want wie de f*ck heeft dit gedaan?!”

Deze voorstelling is gemaakt voor volwassenen. Waarom spelen jullie de voorstelling nu juist voor jongeren?

“Wij vinden het belangrijk om te benoemen dat de jeugd in onze ogen niet verantwoordelijk is voor de klimaatcrisis en dat het ook vooral aan de volwassenen is (en dan met name die met macht en geld) om er wat aan te doen. Helaas zijn jongeren echter wel degene die het meeste last zullen ondervinden van de klimaatcrisis. Daarom vinden wij het belangrijk om dit thema wel bij hen aan te kaarten.

De hoofdpersoon in de voorstelling een jong meisje. Zij staat symbool voor de jongere generatie die geconfronteerd wordt met de gevolgen van de acties van volwassenen, zowel in het heden als in het verleden. Haar interacties met verschillende volwassenen in de voorstelling, variërend van activisten tot CEO’s en politici, belichten de diverse perspectieven op het klimaatvraagstuk.

We hopen dat jongeren door het zien van ‘WIE DE F*CK’ beter begrijpen hoe het systeem waarin we leven de klimaatcrisis heeft veroorzaakt en dat ze geïnspireerd worden zelf ook een steentje bij te dragen aan de oplossing. Bovendien biedt de voorstelling jongeren een stem in het huidige debat over het klimaat, waardoor ze kunnen bijdragen aan de discussie en aan verandering.

Als ze dan ook nog hebben genoten van en gelachen tijdens de voorstelling is het helemaal geslaagd!”

“Zo gevat als De Amazones omgaan met de klimaatthematiek (die door het uitvergroten van de personages nooit belerend wordt), zo origineel is ook de wijze waarmee ze aan de haal gaan met de musicalvorm.”

Kunnen jullie ons meer vertellen over jullie achtergrond en hoe dit heeft geleid tot de oprichting van De Amazones?

“Wij zijn De Amazones, het eerste musicalcollectief van Nederland, bestaande uit Ayla van Summeren, Judith Boesen, Pepijn van den Berg en Willemijn Böcker. Onze paden kruisten tijdens onze studie Muziektheater aan Codarts Rotterdam, waar we ontdekten dat we niet alleen een passie deelden voor musical, maar ook voor activisme, met name rond de klimaatcrisis. We waren dan ook alle vier aangesloten bij Extinction Rebellion. Dit leidde tot onze eerste voorstelling ‘DWARSLIGGERS de musical’, over klimaatactivisme. Naarmate de klimaatcrisis verergerde, voelden we de noodzaak om meer perspectieven te belichten. Zo ontstond ‘WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?!’,
waarin we niet alleen de activist, maar ook CEO’s, politici en burgers aan het woord laten. We zijn ervan overtuigd dat iedereen een rol speelt in dit vraagstuk, zij het met verschillende verantwoordelijkheden.”

Wat was de inspiratie achter jullie nieuwe voorstelling en hoe hebben jullie samengewerkt, zowel voor als achter de schermen? Wat waren jullie individuele sterke punten in dit creatieve proces?

“Onze inspiratie voor ‘WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?!’ kwam voort uit de noodzaak om de complexiteit van de klimaatcrisis te tonen en om te laten zien dat verantwoordelijkheid niet alleen bij activisten ligt, maar bij iedereen in de maatschappij. We verdelen de taken binnen ons collectief zo gelijkwaardig mogelijk, waarbij ieder van ons zijn of haar sterke punten inbrengt. Pepijn is verantwoordelijk voor de muziek, Judith voor de zanglijnen, Ayla voor de teksten en Willemijn voor de humor. Deze samenwerking stelt ons in staat om een uitgebalanceerde voorstelling te creëren.”

“Ook het lef van het viertal maakt indruk. De energie knettert van de speelvloer af.”

Wat waren de uitdagingen tijdens het produceren en repeteren van de voorstelling? Hoe zijn jullie hiermee omgegaan?

“Tijdens het maakproces bleken onze ambities groter dan we van tevoren hadden bedacht, waardoor er heel veel werk gedaan moest worden in een relatief korte tijd. Eigenlijk hebben we in slechts een maand tijd de hele voorstelling gemaakt en gerepeteerd. Inclusief schrijven, componeren, choreograferen, decor en kostuums laten maken, enzovoort. Uiteindelijk is dit allemaal gelukt, maar voor het volgende project hebben we absoluut meer tijd uitgetrokken om de voorstelling te maken!.”

Kunnen jullie wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling en jullie duurzame benadering hiervan?

“Als musicalcollectief over de klimaatcrisis wilden we onze productie zo duurzaam mogelijk produceren. Daarom zijn al onze kostuums gemaakt van tweedehands kleding en ons decor van gerecycled materiaal. Practice what you preach! ”

Lees hier de recensie van de Theaterkrant!
Meer over De Amazones en bekijk hun speellijst.

Nog beter op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2

Oproep aan alle avonturiers van de verbeelding! 🚀 Laat je fantasie de vrije loop tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze meest eigenwijze voorstellingen! Bekijk het hele aanbod op onze website! #linkinbio #LekkerEigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

3 0