Wat betekent het om verwend te zijn?

Theater Popidou maakt poppentheater met lef: De Verwende Prinses!

Popidou’s voorstellingen zijn groot, cartoonesk en ontregelend, vol absurditeit en muzikale elementen. Ze creëren een unieke, verwonderlijke wereld waarin saaiheid geen plaats heeft. In dit interview verkennen we de boeiende wereld van Theater Popidou met Evert Josemanders, artistiek leider binnen dit opkomende poppentheatercollectief.

Theater Popidou zet zich in voor de emancipatie van poppentheater binnen het Nederlandse theaterlandschap. Met nieuwe, hartverwarmende verhalen en innovatieve vormgevingen brengt Popidou levendige, tegendraadse voorstellingen die zowel jong als oud aanspreken.

Hun nieuwste voorstelling heet ‘De Verwende Prinses’ en is gebaseerd op het gelijknamige boek. Evert neemt ons mee in zijn creatieve proces, zijn inspiratiebronnen en hoe Theater Popidou zich inzet om het poppentheaterlandschap in Nederland te vernieuwen en te verrijken.

Kinderboekenweek tip! Het thema ‘lekker eigenwijs’ is op het lijf geschreven van Theater Popidou. Eigenwijze makers met een voorstelling over een hele eigenwijze prinses!

Kun je wat vertellen over jezelf, Theater Popidou en jullie nieuwe voorstelling? 

“Ik ben Evert Josemanders. Op mijn 10de ruilde ik mijn liefde voor André van Duin in voor Monty Python, en sinds die tijd ben ik verknocht aan het absurdisme. Met het maken van theatervoorstellingen heb ik een medium gevonden waarin ik deze overtuiging kwijt kan. Sinds de lockdown bestaat Theater Popidou en wij maken anarchistisch, absurd en ontregelend theater voor kinderen. Het wordt wel omschreven als een combinatie van Tim Burton, Roald Dahl en Theo en Thea.

Momenteel hebben we twee lopende voorstellingen:

LANGE TANDEN – over Stompie die gepest wordt vanwege zijn korte tanden. Hij vertrekt naar de tandentovenaar, maar die blijkt niet te bestaan.

DE VERWENDE PRINSES – over de onuitstaanbare Rosa en haar onderdanige lakei Buffie.”

Waar kwam de inspiratie voor De Verwende Prinses vandaan? Welke thema’s werk je graag mee en waarom raakt dit je nu?

“Wat gebeurt er met je als je dag in dag uit met een ultra verwend kind opgescheept zit? Groot spel, repetitieve fragmenten, plotwendingen, vervreemdende muziek. Het vrijvechten van de gevestigde orde, de absurde held uithangen, vraagtekens achterlaten. Dit zijn thema’s die me raken omdat ze voor mij heel dichtbij het leven staan. Mensen die tevergeefs naar zingeving zoeken in een wereld zonder betekenis.

Ik ben van ’74 en overladen met absurde gekkigheid. Rembo en Rembo, creatief met kurk, maar ook Monty Python, Frank Zappa, Jiskefet, Bottom en Ren & Stimpy. Allemaal gek, meestal lelijk, over the top maar buitengewoon grappig en buiten zinnen. Alles werd ontkracht. Geen moraal of clou. Ik wil kinderen deze gekte, chaos en vrijheid van die tijd weer laten voelen. En hoe kan dat beter dan met een strontverwende prinses en een onderdanige lakei?”

Hoe past deze voorstelling in je andere werk? Wat is er nieuw, hoe zet het thema’s of ideeën voort?

“Lange Tanden gaat over buitensluiting door uiterlijk, De Verwende Prinses over buitensluiting door gedrag. Het leven mag dan in essentie geen betekenis hebben, maar het is nog altijd leuker samen dan alleen. Te lang alleen, daar word je raar van. Je hebt ook geen tegenspraak. Omgaan met buitensluiting en de angst om buitengesloten te worden vind ik daarom een belangrijk thema dat terug zal blijven komen, evenals de ontheemde moeflon.”

Maak je de voorstellingen alleen?

“Ik haat ‘altijd helemaal alleen werken’ en doe dat daarom ook zo min mogelijk. Soms moet het vanwege geldgebrek. Vooral de opzetjes doe ik meestal alleen – opzetje script, opzetje muziek, opzetje karakters. Daarna ga ik met de inhoudsdeskundigen koffie drinken. Op het moment dat de hele mikmak mij begint te dienen van repliek, leeft alles op. Dan krijg je al die onverwachte cadeautjes. Technici zijn tovenaars, scriptschrijvers scheppers en acteurs komen met de ziel. Het publiek is tot slot het grootste cadeau.”

Hoe lang werken jullie al samen? Hoe was dat voor deze voorstelling en waar zie je de sterke punten van deze mensen in terug?

“We werken nog maar 1,5 jaar samen en ik mag het vliegend spaghetti monster op mijn blote knieën danken dat het zo’n sublieme match is. De acteurs brengen het materiaal van co-writers Don Duyns en Karen van Holst Pellekaan naar een next level. Karakters met een tic, onderhuidse dreiging, spelen op de grens en soms eroverheen. Die grens zoeken we bij de kinderen ook op. Zo spelen we dezelfde voorstelling met een compleet andere vibe voor 4-jarigen dan voor groep 8. Dat is een heel sterk punt. Ons gezelschap laat hun tanden zien als dat nodig is en dat geeft vertrouwen.”

Met wat voor mensen werk je graag samen?

“Acteurs met een hoog Rick Mayall-gehalte, die wil ik graag aan boord. Mijn acteurs houden ervan om lelijk te spelen. Geen ijdelheid. Daarom kan ik ook niets met die-hard jonge, mooie musicalacteurs. Veel te ijdel. Dan krijg je ego-discussies en daar heb ik geen trek in. Ik wil ook ooit nog met bejaarden gaan werken, fruitige bejaarden met een forse persoonlijkheidsstoornis, hahaha. Niet te lang mee wachten, ik ben immers zelf al bijna 50.”

Waar liep je tegenaan bij het maken van deze voorstelling? Wat was een uitdaging, zoeken, onverwacht?

“Heb je even? Steenkoude repetitieruimte, 1000 onvolledige props die nog niet werkten, poppen met een eigen leven, rollende decorstukken die met geen mogelijkheid rolden, een rammelend einde, geen geld voor eiersalade, veel te veel nietszeggende tekst en te listige danspasjes. Gelukkig hebben de acteurs zich er tijdens de presentatie perfect doorheen weten te faken. Topcast.”

Waar ben je trots op? Wat is er ontzettend goed gelukt en waar word je helemaal blij van?

“Ik vind ‘trots’ een jeukwoord. Dat zeg je als ouder tegen je kinderen om te voorkomen dat ze zich waardeloos gaan voelen. Pappa is trots op je. Voor mij is het een noodzakelijke vorm om mezelf te uiten. Dat geeft voldoening. In mijn leven lukken dingen nooit ‘ontzettend goed’, ik mag blij zijn als we een beetje fatsoenlijk de eindstreep halen. En dat is ook prima. Perfectionisme is dodelijk voor je productie. Het slaat eigenlijk ook nergens op. Een mooie boom is ook niet ontzettend goed gelukt. Dat is gewoon een boom. Wel te gek trouwens, bomen. Om over de bergen nog maar te zwijgen.

Ik word blij op het moment dat ik met acteurs ga werken. Daarvoor is het puur lijden. Ik lach me gek tijdens het regieproces. De oprechte lach heb ik erg hoog in het vaandel staan en is vaak leidend voor welke kant we op gaan. Als ik eenmaal snoeihard moet lachen om een fragment of actie, dan blijft dat ook altijd zo. Hoe pijnlijker, hoe harder ik moet lachen. Stoute jongen.”

Kun je wat vertellen over de technische aspecten van de voorstelling?

“Techniek is voor mij een draak. Het kan alles vernietigen. Dingen breken op de gekste momenten af, liedjes starten niet op, lampen verkeerd gepatcht, opladers vergeten, headsets van chocola. 100.000.000.000 x gaat het goed tijdens de repetitie – als er niemand kijkt – en bij het eerste optreden breekt ALTIJD de pleuris uit. Totaal onvoorspelbaar, dus ook niet te voorkomen. Het is ook meteen zo laf als je beamerprojectie niet opstart terwijl je hem als protagonist van je 3 uur durende voorstelling hebt gebombardeerd. En dat moet je dan koortsachtig vol gaan praten. Daarom heb ik trouwens nog nooit met een beamer durven werken. Ondingen. Mijn poppen zijn echt idiotproof gebouwd, maar ook daar gebeuren regelmatig bovennatuurlijke dingen mee. Ik wacht op de dag dat er een oog uitrolt tijdens de belangrijkste scène.”

Kun je wat vertellen over de interactie met de kinderen die je voorstelling bekijken? Op wat voor dynamiek met hen hoop je?

“We willen kinderen en ouders echt van muziek laten genieten! Muziek kan je zoveel brengen en maakt emoties los. Daarbij hoef je niet stil te zitten en te luisteren. Bij populaire muziek is dat hetzelfde als bij klassieke muziek. Daar kan je ook heerlijk op spelen en dansen. En bij onze concerten mag dat dus helemaal! Het is fijn om te horen dat kinderen helemaal opgaan in de muziek. Als alles op zijn plek is gevallen is dat voor ons genieten! We hebben niet zomaar muziek gekozen, alleen muziek die we zelf ook wel honderden keren kunnen spelen. Zo kunnen we het elke keer weer met even veel passie brengen. Doordat onze muziek ook op Spotify en Youtube e.d. staat horen we regelmatig dat kinderen dagelijks onze muziek luisteren. Dat is toch het grootste compliment dat je kunt krijgen?”

Wat wil je dat kinderen/jongeren meenemen uit deze voorstelling? Wanneer is je werk geslaagd?

“Laat kinderen houden van het theater. Het moet een plek zijn waar spanning, energie, gekte en magie is. Een onwerkelijke plek waar je je soms best wat onveilig mag voelen omdat er uiteindelijk toch niets gebeurt. En waar je zo af en toe ook de longen uit je lijf schreeuwt. Niet alleen, maar samen. Geen pratende hoofden met moeilijke moralen in lange dialogen waarbij de opborrelende onrust van het gezonde kind in bedwang gehouden moet worden. Zonde van ieders tijd. Geen zwijgplicht maar ontlading. Laat de voorstelling de kinderen meenemen naar een plek waar ze nog niet eerder zijn geweest. Geef de ruimte om ook collectief los te gaan. De power om in het theater met 300 kinderen uit volle borst te mogen roepen wat je ervaart. Hoe absurd is dat? Wij van Popidou zijn hiervoor niet bang. Wij vrezen niet. Sterker nog – alleen als dit gebeurt, is ons werk geslaagd.”

Lees meer over Theater Popidou en bekijk hun speellijst.

@wildparkzone wil bijdragen aan een generatie die een flinke dosis zelfvertrouwen en een nieuwsgierige blik op de wereld heeft. Omdat de jeugd al heel jong moet voorsorteren op de toekomst, vindt Wildpark het belangrijk om hun vrijheid te borgen. Vrijheid om vragen te stellen en om het overal over te kunnen hebben. In de voorstelling `WIJ VINDEN DAT HET TIJD WORDT VOOR IETS LIEFS (15+)` proberen vier jonge mensen de regels te herschrijven van hun generatie.💥 Een felle en kleurrijke explosie van actuele frustraties van vier jongeren die aan de vooravond staan van hun leven. #tijdvoorietsliefs #frustratietheater #toekomst ...

2 0

Wat inspireert jou tot het maken van een liedje? Vroegen wij @jeroenschippermuziek in het kader van zijn nieuwe album Badderzee! "Inspiratie blijft gelukkig een mysterieus iets. Maar ik word vaak getriggerd door de klank van een bepaald woord of een bepaalde zin. Zo is Kaaskasteel ontstaan bijvoorbeeld. Of ik vind een onderwerp waar nog geen (goede) liedjes over bestaan, zoals bij Zeemeerman." 🧀🧜‍♂️Welk nummer uit Badderzee vind jij het leukst?! #badderzee #zeemanshits #badderpunk #muziekvoorkids ...

5 0

Wat "KOLÓ" zo bijzonder maakt, is niet alleen de muziek, maar ook het interactieve karakter van de voorstelling. Roël deelt zijn visie over hoe het jeugdtheater kan dienen als een ruimte voor gemeenschapsvorming en hoe de keuze van instrumenten, zoals de levendige boomwhackers, bijdraagt aan het versterken van het gevoel van samenhorigheid. Door de kinderen actief te betrekken bij het creëren van muziek en het stimuleren van hun deelname, wil @drumdrumdrum.nl laten zien dat iedereen een belangrijke rol heeft in het creëren van harmonie en kleur in de wereld. 💛💙🧡#jeugdtheater #boomwhackers #kleur ...

3 0

Andreas Denk van @plan_d.andreasdenk vertelt over zijn rol in de voorstelling `Zwerfhonden`. Ook laat hij zien wat zijn naam is in gebarentaal! 👌🧏 Zwerfhonden is een spannende, muzikale dansvoorstelling met interactief voorprogramma, waarbij toegankelijkheid volledig is geïntegreerd in de voorstelling. #zwerfhonden #dictator #inclusieftheater ...

1 0

Wij vroegen onze nieuwe gezelschappen wat hun gezelschap nou echt uniek maakt in het jeugdtheaterveld! ✨ @tgdwaalgast vertelt: "DWAALGAST maakt beeldend, tekstloos jeugdtheater vol humor, ontroering en met een maatschappelijke relevantie. Deze fysieke, cabareteske en woordeloze signatuur geeft DWAALGAST een uitzonderlijke positie in het jeugdtheaterveld. DWAALGAST vertelt een verhaal in beeldtaal en klank. Iedereen kan de voorstelling volgen en begrijpen, of kinderen de Nederlandse taal nu beheersen of (nog) niet. Door te werken met diverse vakbekwame gasten (makers van o.a. Vis à Vis en Jacop Ahlbom Company), maakt DWAALGAST kwalitatief hoogwaardige jeugdtheaterproducties vol humor, beeld en zeggingskracht." 👈😁 Lees meer over TG DWAALGAST op onze website! Foto: presentatiedag Buro Bannink @jeudgtheaterhofplein, door @FroukjeKlop #jeugdtheater @cultuureducatie ...

8 0

Badderzee wordt natuurlijk ook weer vertaald naar een sprankelend jeugdconcert! Hier op de foto met de hele Boegiemanband! We vroegen @jeroenschippermuziek, wat kan men dan verwachten? Zitten er specifieke thema`s in en wat maakt het een Jeroen Schipper concert? "Ik kijk er erg naar uit om deze liedjes live te brengen! Waar ik eigenlijk niet zonder kan op het podium is de interactie met de kinderen. Ik wil ze zoals gezegd `aan` zetten. Dus ook met deze nieuwe liedjes ga ik weer op zoek naar manieren om die verbinding in het theater te maken. Maar ik kom er niet meer onder uit inmiddels om Banaan over te slaan, dus die komt zeker ook langs." Aldus Jeroen Schipper 🍌🎶#badderzee #jeugdconcert #schipperopzee #muzikaleinteractie ...

3 0

Lieve moeders ❤️ Vandaag staan jullie in het zonnetje, want het is moederdag! 🌷 Bedankt voor jullie onvoorwaardelijke liefde, steun en inspiratie. Bedankt voor de talloze keren dat jullie ons meegenomen hebben naar het theater, waar we herinneringen hebben gemaakt die ons leven lang meegaan. Jullie hebben ons de magie van het podium laten ervaren, waar alles mogelijk is en verhalen tot leven komen. Deze ervaringen hebben ons gevormd en inspireren ons nog steeds om ons vol passie in te zetten voor theater. Dus, dank aan alle moeders in het speciaal en aan alle theaterliefhebbers die deze passie met ons delen! 🎭 #moederdag #dankbaar #toekomstvantheater ...

10 0

Met zijn nieuwe album richt @jasperzelf zich op een nieuwe doelgroep: tienplussers! 🎶 Wat maakt Jasper`s muziek zo bijzonder voor deze leeftijdsgroep? Jasper legt uit: "Ik wil liedjes schrijven die écht bij de doelgroep passen, dus ik ging in gesprek met de leerlingen." Door te luisteren naar hun verhalen en ervaringen, kan hij liedjes creëren die resoneren met de harten van tienplussers. Lees de rest van het interview met Jasper op onze website én beluister zijn nieuwe album `Laat me met rust` op Spotify! #JasperSmit #nieuwalbum #tienplussers #LaatMeMetRust #kleinkunst ...

3 0

Pinokkio is misschien wel een van de meest eigenwijze personages uit de literatuur! Zijn nieuwsgierigheid en verlangen naar avontuur zorgen er keer op keer voor dat hij in de problemen belandt. Hij luistert niet altijd naar goede raad, zoals die van zijn vader Geppetto of de Blauwe Fee. In plaats daarvan volgt hij zijn eigen weg, soms tegen beter weten in. Maar juist die eigenwijsheid maakt hem zo menselijk en boeiend! Boek `Pinokkio`, de eigenzinnige bewerking van het klassieke verhaal, van @gesnedenkoek bij jou op school of in het theater tijdens de Kinderboekenweek 2024! 🎩🎉 #Pinokkio #Eigenwijs #Kinderboekenweek2024 ...

5 0

Ze stonden al op Lowlands en tourden de hele wereld rond. The Smartphone Orchestra maakt innovatieve voorstellingen met technologie en… met het publiek. 🤩 Ze spelen veel voor volwassenen, maar een van hun voorstellingen is ook voor een jonger publiek beschikbaar. Meedoen met The Social Sorting Experience is echte een belevenis! We spreken Steye Hallema, creative director bij @smartphoneorchestra, over wie ze zijn, wat ze nu eigenlijk doen en waarom. Lees het interview op onze website! #socialsorting #algoritmes #innovatieftheater ...

3 0

Een aanrader voor de Kinderboekenweek! 📚🤩 Meneertje beweegt zich altijd netjes binnen de lijntjes. Dag in, dag uit. Altijd braaf en serieus, loopt hij over hetzelfde pad. Totdat...! `Wirrewar` (2+) gaat over hoe het is om eigenwijs te durven zijn en buiten de lijntjes te kijken. Een grappige mimevoorstelling van @efremsteinspeelt met minimale middelen en met grootse fantasie speciaal voor peuters en kleuters! #kinderboekenweek #meneertjeeigenwijs #buitendelijntjes #kinderboekenweek2024 #wirrewar ...

6 0

Vandaag herdenken we samen🕯️ Op deze dag is het belangrijk om stil te staan bij zowel het verleden als de oorlogen die zich in de huidige tijd afspelen. `Zwerfhonden` van @plan_d.andreasdenk is niet alleen een prachtige en indrukwekkende voorstelling, maar ook een uitnodiging tot dialoog en reflectie. Vooral met kinderen is het belangrijk om ook over deze thema`s te praten, zoals machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid. Laten we vandaag samen stilstaan bij ons verleden en onze hoop delen voor een vreedzame toekomst. #NationaleDodenHerdenking #Zwerfhonden #Reflectie #Hoop ...

7 0

"Ik speel het liefst buiten speel met live muziek en filosofische thema`s die we mengen met een hoop humor en fantasie. We willen moeilijke vraagstukken heel concreet maken, zonder te pretenderen dat we weten hoe het zit." Aldus Luka Kooijmans, maker van `Monteur en het meisje` en onderdeel van Theatergroep @wildparkzone. 🚗Monteur en het meisje is een roadtrip voor gelukszoekers! Misschien wel dit voorjaar bij jullie op het schoolplein? #geluk #identiteit #buitentheater ...

2 0

"Wat is er nu herkenbaarder voor een tweejarige dan vallen? Peutertheatermaker Efrem Stein heeft er in Discodip de rode draad van gemaakt." Rosalie Fleuren, van de @theaterkrant.nl, schreef een hele positieve recensie over de nieuwste voorstelling van @efremstein `DISCODIP`! 🪩 #recensie #peuterdisco #theaterkrant #vallenenopstaan #boekhembijons ...

9 1

Wij waren vandaag bij `Hap uit je bed`! Wat heerlijk was het om te zien hoe kinderen en ouders opgingen in deze energieke en humoristische voorstelling van @bramvanbeusekom ! Bedankt @theaterzuidplein #meivakantie #slapstick #wezijnnoglangnietmoe ...

10 1

Deze week is het de tijd van de Nationale Herdenking en Bevrijdingdag. Deze periode van herdenken brengt niet alleen de herinneringen aan oorlog en vrijheid naar voren, maar ook de actuele kwesties rondom de conflicten in Gaza en Oekraïne. Met de scherpte van de actualiteit waarin deze oorlogen momenteel de wereld beroeren, staat @plan_d.andreasdenk op met een krachtige boodschap van reflectie en hoop. Een voorstelling waarin maatschappelijke thema`s als machtsmisbruik, onderdrukking en de zoektocht naar vrijheid en identiteit centraal staan. Lees het interview met artistiek leider en choreograaf Andreas Denk, waarin hij vertelt wat de voorstelling `Zwerfhonden` zo bijzonder maakt! 🐕 #nationaleherdenking #macht #dansopera #jeugddanstheater ...

4 0

Hoera! 🎉 Het is vandaag Koningsdag! 👑 En terwijl onze Koning zijn verjaardag dit jaar weer groots viert, zet verwende prinses Rosa de boel op stelten in het Paleis. Voor haar trouwe lakei Buffie betekent dat weer een dag vol eigenwijze streken.

Buffie, de toegewijde lakei van prinses Rosa, staat altijd paraat om aan haar wensen te voldoen. Elke dag bakt hij taart voor haar, ruimt hij haar troep op en maakt hij haar bed op. Hij moet altijd lief zijn voor de verwende Rosa, zelfs als ze hem tot het uiterste drijft.

Maar soms, heel soms, fantaseert Buffie er stiekem over om haar in een grote taart te stoppen en haar een lesje te leren. 🤔🎂 Maar natuurlijk doet hij dat niet... toch? 😉 #Koningsdag #VerwendePrinses #LakeiBuffie #OndeugendePlannen
...

8 0

"Jongeren zijn fascinerend. Hun tegenstrijdigheden, hun levendige reacties, hun kwetsbaarheid in discussies, hun overtuigingen. Of ze nu progressief of conservatief zijn, en zelfs hun onverschillige houding op straat - dit alles maakt hen tot de meest pure vorm van menselijkheid. Als maker wil ik bovenop deze dynamiek zitten. Het is uitdagend en spannend omdat alles in beweging is, en ik wil die beweging vastleggen en laten zien in al zijn grilligheid." Lees het inspirerende interview met Lenneke Maas, maker van `Wij vinden dat het tijd wordt voor iets liefs` op onze website! 💛 #wildpark #jongerentheater #interviewmetdemaker #frustratietheater ...

5 0

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0