Met goede voornemens het nieuwe jaar in
Gelukkig nieuwjaar!
Gelukkig nieuwjaar! Zijn er meer mensen die schrikken van het feit dat we het hier over het jaar 2020 hebben? Het is dus 20 jaar geleden dat we het millennium voorbijgingen en met z’n allen de millenniumbug overleefden. De euro is al langer deel van mijn leven dan de gulden. Terwijl mijn oom nog steevast alles terugrekent naar die mooie gulden. Al 20 jaar is Poetin aan de macht in Rusland en is Toon Hermans dood. Wederom leef ik dan dus al langer zonder Toon dan met. En langer met Poetin dan zonder. Wat zegt dit? Helemaal niks! Maar mij verbaast het, op sommige punten voelt het nog zó dichtbij. Voelt 2020 als een jaar in de toekomst wanneer er kans is dat alles goed is of goed komt. Het voelt weer als een jaar van verandering en omslag net als dat millennium. Een jaar waarin we echt een verandering door kunnen voeren. Maar welke veranderingen wil je? Ik weet dat wel! Ik ga me weer een jaar inzetten om mensen te inspireren vanuit positiviteit, passie en humor.
Ik merk bij mijn makers ook veel behoefte om zaadjes te planten voor verandering. Elk jaar kijk ik naar mijn aanbod en zie ik terugkerende thema’s. Blijkbaar is er dan een maatschappelijke energie om bepaalde zaken te bespreken. Wanneer ik naar de voorstellingen kijk dan gaan we het aankomende jaar een aantal dingen vanuit de nieuwe generaties veranderen!
Een aantal bijzondere thema’s die volledig onze tijdgeest vertegenwoordigen zijn echt terug te vinden in het aanbod. Zo hebben we blijkbaar de behoefte aan meer nee zeggen, voor ons zelf opkomen, niet overvraagd worden en niet aldoor doen wat anderen van ons verwachten. Zoals in de voorstellingen NEE, Het jongetje dat geen ja durft te zeggen, Een ober van niks, Een ongelofelijk belangrijk en waargebeurd verhaal over geluk enzo & Anti. Daar gaat het om voor jezelf denken, je niet laten leiden door wat anderen van je denken.
In de voorstellingen Het Vlindereffect, Koning van Katoren, Camping Pavarotti en Het prinsessenverzet gaat het om iets goeds doen voor een ander. De noodzaak om anderen te helpen of om de wereld helemaal te veranderen. Het veranderen van de wereld door de noodzaak om anders met het milieu om te gaan zit volledig verweven in de voorstellingen Propje, Pfff en Baas in het bos.
Een ander thema dat ik vaak zie in ons aanbod is het creëren van begrip en empathie voor andere mensen en culturen. Zoals in de voorstellingen Waar Wubbe Woont, De piraten van kamer 16, Oorlog stel je voor dat het hier was en Ali & Nino. Hier worden vooroordelen en culturele verschillen op een andere manier belicht en bevraagd. Ook wordt er in de voorstellingen Nietsnut, Meesters van de Tijd en Aan tafel een oproep gedaan om je meer te vervelen, jezelf te verliezen in je fantasie of om samen te spelen.
Ik hoop dat we in 2020 veel kinderen en volwassenen mee kunnen nemen in de liefde voor theater. Dat we kunnen laten zien dat fantasie een oneindige bron is. En ik hoop dat we kinderen kunnen laten voelen dat zij de wereld mooier kunnen maken!
Ben je benieuwd naar deze voorstellingen? Kom kijken op onze presentatiedag!