Vaste bedrituelen uitgedaagd door fantasie

In de nieuwe humoristische mime voorstelling van Bram van Beusekom komen slaapkamerspullen tot leven!

Bram van Beusekom, een getalenteerde maker en speler die de kinderlijke verbeeldingskracht viert als geen ander! Bram is een meester in objecttheater en combineert moeiteloos poppenspel en mime in zijn optredens. Met zijn humor en speelse energie weet hij het publiek te prikkelen en mee te nemen op een betoverende reis door hun eigen verbeelding.

Bram’s nieuwste voorstelling, “Hap uit je bed” is een magisch avontuur, dynamisch en grappig. Het verhaal gaat over twee nette volwassenen die altijd de controle willen behouden, maar door een onverwachte gebeurtenis worden uitgedaagd. Wakker blijven is ook gewoon zo veel leuker dan slapen!  “Hap uit je bed” is een inspirerende voorstelling die iedereen, jong en oud, uitnodigt om zichzelf te zijn en met een open blik naar de wereld te kijken.

Het AD schreef een leuk artikel over de voorstelling! Maar lees eerst ons interview met Bram waarin hij zijn inspiratie voor de betoverende wereld van “Hap uit je bed” en zijn missie om de verbeelding te stimuleren met ons deelt.

Ha Bram! Wil je jezelf voorstellen en iets vertellen over wat je doet?

“Natuurlijk! Ik ben Bram van Beusekom, de maker en speler van onder andere ‘Katton’ en ‘Vlieg eens vlug’. Deze twee solovoorstellingen gaven me de mogelijkheid om mijn eigen fantasie tot leven te brengen. Voor mijn derde voorstelling wilde ik graag samenwerken, zodat we elkaar konden inspireren en verrassen. Zo ben ik gaan improviseren met een actrice die zich richt op fysiek theater, en zo ontstond ‘Hap uit je bed’!

‘Hap uit je bed’ is in essentie een weergave van wie ik ben en wat ik iedereen gun. Het gaat over jezelf mogen zijn en met een open blik naar anderen kijken. Ik ben trots op hoe inhoud en vorm samenkomen in deze voorstelling. Het balanceert mooi tussen poppenspel en fysiek spel, tussen vermaak en educatie, en het is inspirerend voor zowel kinderen als volwassenen. ”

Waar gaat ‘Hap uit je bed’ precies over?

“Het verhaal draait om twee keurige volwassenen die altijd de controle willen behouden en alles ‘volgens de regels’ willen doen. Ze voeren met trots hun bedtijdrituelen perfect uit, totdat er iets onverwachts gebeurt. Beide personages proberen de ‘problemen’ vanuit logica op te lossen. De lamp moet immers uit en de vieze sokken moeten in de wasmand. Maar Niek wordt nieuwsgierig en verwonderd door de spullen! Hij springt uit bed en beleeft avonturen met speelse lampjes en een monster dat naar sokken hapt. Tegelijkertijd probeert Isa de slaapkamer en Niek ‘normaal’ te houden, maar ze merkt al snel dat ze daardoor haar goede relatie met Niek kan verliezen.”

“Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop we een verhaal zo kunnen presenteren dat zoveel mogelijk mensen erin kunnen opgaan, ongeacht hun leeftijd, niveau of taal. Ik ben er trots op dat we een bijna woordeloze voorstelling hebben gemaakt.”

Waar haalde je inspiratie vandaan voor deze nieuwe voorstelling?

“Ik was op zoek naar manieren om zowel kinderen als volwassenen meer te laten genieten van onverwachte gebeurtenissen in het leven. Ik ben zelf nogal een control freak. Tegelijkertijd kan ik ook impulsief zijn en dingen eruit flappen zonder erover na te denken. Deze combinatie intrigeerde me. Waarom probeer ik altijd controle te houden? Waar ben ik bang voor? En wat kan het loslaten ervan me opleveren?

Met deze vragen ben ik jeugdboeken gaan doorzoeken. Al snel kwam ik tot de conclusie dat veel volwassenen hun vrije, grenzeloze fantasie hebben verloren en hebben ingewisseld voor een net, gestructureerd en aangepast bestaan. Ik las het boek ‘Maar eerst ving ik een monster’, over een kind dat volledig opgaat in zijn verbeelding, terwijl de ouder vooral pragmatisch reageert. Het kind is zo overtuigend in zijn fantasieverhalen dat de ouder erin meegaat en nieuwsgierig wordt naar meer.

Voor mij zorgt het vasthouden aan controle voor duidelijkheid en structuur, maar het kan me ook gestrest of angstig maken. Het loslaten van controle – open zijn in het moment – zorgt er naar mijn idee voor dat je weer kunt zien welke verrassingen het leven voor je in petto heeft.”

Na twee solovoorstellingen, hoe is het om nu een voorstelling met twee personen te doen?

“Dit is mijn eerste duo-voorstelling en het heeft me veel inspiratie gegeven. Naast objecttheater hebben we ook meer aandacht besteed aan mime, slapstick en fysiek theater, wat de kracht van beeldend theater nog verder heeft versterkt. Ook de samenwerking met een muzikant en decorontwerper heeft me enorm geïnspireerd. Omdat zij vanuit een compleet andere invalshoek naar de inhoud keken, vormen de muziek en het decor een samenhangend geheel. Voor mijn volgende voorstelling wil ik graag weer samenwerken en samen spelen!”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik ben altijd op zoek naar manieren waarop we een verhaal zo kunnen presenteren dat zoveel mogelijk mensen erin kunnen opgaan, ongeacht hun leeftijd, niveau of taal. Ik ben er trots op dat we een bijna woordeloze voorstelling hebben gemaakt. Door de combinatie van objecttheater en mime, samen met herkenbare situaties en open interactie, kan het publiek op verschillende manieren worden meegenomen in het verhaal.

Het blijft magisch om te zien dat kinderen na de voorstelling zelf op avontuur gaan in hun eigen verbeelding. En wanneer volwassenen geïnspireerd worden om met alledaagse voorwerpen nieuwsgierigheid te tonen, de logica los te laten en mee te gaan in de verbeelding van hun kinderen, dan ben ik pas echt tevreden. Als ouders en leerkrachten achteraf laten weten dat de kinderen zelf fantasiedieren hebben gemaakt van alledaagse objecten en daar nog lang mee hebben gespeeld, dan maakt me dat helemaal gelukkig.”

Lees meer over Bram van Beusekom en bekijk zijn speellijst!

Hap uit je zwembed, want vandaag speelden we in theater theaterderegentes!
Wat ooit het grootste zwembad van Europa was, is nu een heel tof en sfeervol theater. Wij speelden in het peuterbad en de zaal was uitverkocht, wat een feest!

Dank voor het gatsvrijheid patriciaanthea, alfredvanweperen en joanne.mellink !

burobannink
aalosery

#vanwaternaartheater #jeugdtheater #denhaag #regentes #nieuweregentes #voorstelling #slapstick #mime #theater #burobannink
...

18 1

Stel je voor: een hele dag vol theater- en dansworkshops, creatief knutselen en samen een onvergetelijke voorstelling opvoeren! Dat kan met onze dagprojecten voor scholen. 🎭🌟 Bezoek onze website voor alle mogelijkheden! #cultuureducatie #CultuurOpSchool #SamenCreëren ...

6 0

Teamupdate! 🤩We hebben een nieuwe toevoeging aan ons team: Nanne! 🥳 Na het vertrek van Jeffrey zitten we gelukkig niet met een lege stoel. Met haar ervaring als eventmanager, passie voor theater en uitstekende planningsskills is Nanne een perfecte aanvulling voor ons team.
"Ik heb gewerkt als programmacoördinator van een maatjesproject voor jongeren met (en zonder) een beperking én als eventmanager bij het project `Toegankelijke Festivals`. HandicapNL maakte samen met festivalorganisatoren bestaande grote festivals toegankelijk voor mensen met allerlei beperkingen. Want zeg nou zelf, iedereen verdient het toch om naar een feestje te gaan?"
Welkom aan boord, Nanne! Ga naar onze website voor meer leuke weetjes over haar, zoals hoe ze haar bakkie drinkt en wat haar guilty pleasure is! 🎭🎶📅 #NieuweCollega #TeamUpdate #PassieVoorTheater
...

16 0

Dit vinden wij zo leuk om te horen! @efremstein weet precies hoe hij aansluiting moet maken. Ook met de verlegen kinderen, die helemaal opbloeien bij Efrem 🤗 "Na de voorstelling komen ouders naar mij toe, met stralende ogen, omdat ze iets gezien hebben bij hun kind. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld niet zo snel contact maakt zien ze helemaal loskomen, roepen en dansen. Daar word ik heel erg blij van." 😀 #theatervoorkleintjes #verbindingmaken ...

7 2

Nagenieten van de presentatiedag 😀 Heb je een voorstelling moeten missen omdat je moest kiezen? Of heb je op de presentatiedag een voorstelling gezien die je graag aan je collega wil laten zien? Houd dan ons nieuws in de gaten want achter de schermen werken we weer hard aan het vullen van ons online platform: Buro Op de Beeldbuis. Ben je programmeur en heb je nog geen account? Stuur ons dan een mailtje en maak gratis een account aan!📺 #demooistebeelden #opdebeeldbuis #registraties ...

3 0

Een geslaagde presentatiedag sloten we af met een muzikale verrassingsdoos! Vlaamse Lies en Anneleen van @cieselderie delen hun passie voor muziek en namen ons mee in de ontdekking van een wel heel speciale doos! `Fa Sol La Ti Doos` (3+) eindigde met een groep kleuters ín de bijzondere kist. Door elkaar vast te houden en tegelijk een van de stippen in de doos aan te raken, maakten de kinderen hun eigen muziek! 🤩🎶 #presentatiedag #magischekist #samenmuziekmaken ...

11 0

🎉 Geweldig nieuws! Dankzij de ongelooflijke steun van de grote, gulle achterban van @dehermannen is de crowdfundingactie op Voordekunst geslaagd en kunnen de Hermannen de tournee van `Herman, we have een probleem` hervatten! 🌟 De aanhanger met het gloednieuwe decor van de Hermannen was na de eerste keer spelen gestolen. Maar de mannen bleven niet bij de pakken neer zitten en zijn direct aan de slag gegaan met een oplossing, Het nieuwe decor is klaar en weer nét zo gaaf als de vorige! We kunnen dan ook niet wachten om heel veel kinderen mee te sturen op avontuur met de Hermannen .. de ruimte in! 🚀! #nieuwdecor #HermannenOnTour #Dankbaarheid ...

11 0

Vorige week namen we afscheid van onze Jeffrey. Na een mooi jaar bij Buro Bannink, gaat hij nu een nieuwe uitdaging aan bij BumaStemra. Jeffrey, we gaan je missen! Wij vroegen hem bij welke jeugdtheatervoorstelling komen we hem en zijn kids in de toekomst sowieso nog een keer tegen zullen komen?

"Bij iets van @jasperzelf natuurlijk! Daar wil ik sowieso nog met oudste twee heen en wanneer de rest oud genoeg is, nou dan die ook haha. Verder SNURK! Van @jansenendeboer, want ik heb de voorstelling nog niet gezien en ik ben nu al fan van Walter. Mooi voor Schut (@theatergroepoortwolk), want die moet ik gewoon nog zien. Daarnaast vind ik dat als de kids oud genoeg zijn, ze naar Gratis Geld van @markvanvliettheater moeten."
...

12 0

Samenkomen door muziek! 🎵 De nieuwe festivalvoorstelling "KOLÓ" is een feest van kleur, verbinding en Caribische ritmes. Ontdek hoe @drumdrumdrum.nl met muziek samenhorigheid en inclusiviteit viert. Lees het interview op onze website! 🪘 #Drumdrumdrum #Koló #SamenMuziekMaken ...

7 0

Leer, lach en laat je verrassen tijdens de Kinderboekenweek 2024 met onze sprankelende voorstellingen voor op school! 🎒Welk verhaal gaat jouw klas veroveren? Bekijk onze selectie van eigenwijze voorstellingen die speciaal geschikt zijn voor op school! 📖 #linkinbio #Kinderboekenweek #AvontuurlijkTheater #theateropschool ...

4 0

De dagen worden weer langer en lichter en voor we het weten staat het festivalseizoen alweer voor de deur.😎 Daarom willen wij de komende weken een aantal van onze leukste festivalvoorstellingen in de schijnwerpers zetten! Te beginnen met een van onze nieuwe gezelschappen: @CieSelderie! Lies Vandeburie en Anneleen Sels komen uit Vlaanderen en zijn de creatieve breinen achter `ietsmetnefiets`. Een feestelijke belevenis op twee wielen, voor iedereen vanaf 3 jaar. Gemaakt om zo het festivalterrein op te rijden! 🚲 #festivalvoorstelling #muziektandem #muziektheater ...

6 0

Nog even nagenieten van de presentatiedag! 🤓`s Middags genoten we van het presentatieblok, waarin we korte introducties van acht verschillende voorstellingen zagen die momenteel in de maak zijn. We zagen bijvoorbeeld wat hilarische scènes uit `NU!` (7+) van Nochem & van Oers. In een aflevering van het fictieve programma `Blik op de mens` analyseren ze de `krulharige pestkop`. Zie jij wat deze afkortingen van `pestkoppiaanse zinnen` betekenen? 😂#presentatiedag #NU #krulharigepestkop ...

3 0

Met een grote glimlach denken we terug aan de afgelopen presentatiedag in @theaterorpheus . 😊Wat zijn we trots op alle mooie voorstellingen die we jullie hebben mogen laten zien. Dat de voorstellingen ook bij het publiek in de smaak vielen, dat merken wij nu aan de grote hoeveelheid boekingen die sinds de presentatiedag bij ons binnen stromen! Geniet samen met ons nog een keertje na van de presentatiedag met deze leuke video! 🤩 #presentatiedag #sfeerimpressie #jeugdtheater ...

11 0

TG Griot is de nieuwste toevoeging aan ons traject bij @onderhetburo! We vroegen maker @barryemond waarom hij met zijn gezelschap zo goed past bij Buro Bannink! "De productie is kleinschalig, avontuurlijk, maatschappelijk relevant en past daardoor perfect in de stal van Bannink. Daarnaast denkt het team heel goed mee en gaat Onder het Buro zelfs mijn nieuwe voorstelling produceren. We zijn nu druk bezig met de subsidie aanvragen. De noodzaak om in een voorstelling een narratief te hebben voor zowel kinderen als volwassenen is een kern waar Karin en ik heel sterk op verbinden." 🙏 Lees meer over TG Griot, hun missie en voorstelling op onze website! Foto: Presentatiedag Buro Bannink @jeugdtheaterhofplein, door @froukjeklop #onderhetburo #jeugdtheater #cultuureducatie ...

10 0

Na de eerste try-outs volgden al snel reacties die het aanslaan van de liedjes bewezen. Een tienjarige jongen uit het publiek zei over het nummer `Laat me met rust` tegen zijn moeder: `Dit liedje heeft mijn brein gelezen`. Wat een recensie! `Laat me met rust!` ging recent in première in Tivoli Vredenburg, en sindsdien is geen bovenbouwklas meer veilig voor @jasperzelf! De voorstelling slaat heel erg goed aan en we verwachten komend seizoen heel veel Jasper Smit te gaan zien op school én in het theater! 🎸Lees het hele interview met Jasper over `Laat me met rust` op onze website! 😄 Foto: Arie Kers #laatmemetrust #kleinkunstvoortienplussers #jaspersmit ...

11 0

Wij waren vandaag bij de première van DISCODIP! Jip was sip, maar door te dansen kwam bij uit zijn dip. Weer een heerlijke 2+ voorstelling van @efremstein. Afgesloten met een zalige bol ijs met echte discodip! #première #discodip #slapstick #theatervoorkleintjes ...

12 4

Een dag vol creativiteit op school! 🎭🎉 Op zoek naar een unieke manier om het schooljaar af te sluiten? Kies voor een dagproject waarbij elke klas in één dag een spetterende voorstelling maakt! 🌟 Bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie! #Dagproject #EindeSchooljaar #Creativiteit ...

2 0

Zijn behoefte om theater te laten ontstaan in het samenzijn met het publiek is inspirerend. @EfremStein werkt aan alweer zijn vierde voorstelling bij Buro Bannink. Intieme voorstellingen voor dreumesen, peuters en kleuters. Het terugkerende thema in al deze voorstellingen? Efrem vertelt!: "Niet opgeven, vallen en opstaan, blijven proberen, fouten maken, onderzoeken, nieuwsgierig zijn. Plezier halen uit het alledaagse, iets eenvoudigs tot iets bijzonders maken. In `Wirrewar` leeft Meneertje binnen de lijntjes. Dat maakt hem niet gelukkig. De kinderen leren hem zijn fantasie te gebruiken en op avontuur te gaan. `Niet opgeven Meneertje` roepen ze. In `Discodip` houdt Jip van rolschaatsen alleen kan hij het niet zo goed. Jip valt midden in een optreden. Jip is sip, maar de discomuziek vrolijkt hem weer op.`` ✨😄 #slapstick #theatervoorkleintjes #interactieftheater ...

4 2